Arne Dahl „Ringi keskel”

Kui terasetehase osakonnajuhataja leitakse rapsipõllult oma põlenud autost surnuna, paistab see esialgu traagilise õnnetusjuhtumina. Mõne päeva pärast järgneb uus plahvatus, mis paneb politseikomissar Eva Nymani kahtlustama, et tegu on millegi suuremaga. Lisaks hakkavad talle saabuma kummalised kirjad maailma hävimise ja keskkonnakatastroofi teemadel. Evale tundub kirjade stiilist, et tegu võib olla tema endise ülemusega, kes peale ühte ebaõnnestunud politseioperatsiooni tõmbus elust eemale ja läks üksi metsa elama. Ta muutus maailmalõpuks valmistujaks, erakuks. Nymani kahtlustele on vaja leida aga tõendeid. Kus ta hetkel elab ja kas tõesti on tema selle kõige taga? Vihjed saabuvad ning sellest hoolimata ka järgmised plahvatused, mis paraku toovad kaasa ka inimohvrid. Kas terrorist(id) saadakse enne järgmist plahvatust kätte? Võidujooks käib. Ja kes siis ikka on selle kliimaterrorismi taga? Üks elus pettunud mees või keegi teine? Kas vaid üksikisik või terve grupeering? Kas tegu on kliimaprobleemidele tähelepanu tõmbamisega või võib olla on plahvatuste taga hoopis isiklik kättemaksuiha? Kuid siis kättemaks kellele? Mis paneb üldse ühe inimese terrorismiakte sooritama? Kas keskkonnaprobleemid on sedavõrd olulised, et need õigustavad ükskõik millist viisi, et jõuda üldsuse teadvusse? Kas üldse miski õigustab teiste inimeste tapmist ja hirmu külvamist? Kas terrorismiga on võimalik saada positiivset suhtumist enda eesmärgile või pigem vastupidi? Küsimusi tekib selle raamatu lugemisel palju, vastuseid saab ka, aga mõned küsimused jäävadki endasse mõtteid tekitama.

Raamat on just paraja paksusega. Tempos ei ole tormamist, aga lugu ei veni ka liiga pikaks. Meeldis ka see, et lugejale avati pidevalt kaarte. Uurijad ei jätnud infot enda teada. Näiteks sai ta nüüd täpselt aru, mis toimub, aga veel enne lõplikku seltskonna kokkukutsumist seda kellelegi ei avalikusta, millise teabe ta leidis. Lugeja on asjaga pidevalt kaasas ja isegi sammukese ehk ees, sest tema oma lugemiskogemuste varal saab kindel olla, et kui ühes korralikus krimiloos asi näeb välja kui part ja teeb häält kui part, siis see kindlasti ei ole part. Seal loos peab mingi keerdkäik veel kirjaniku poolt tulema. Põnevust oli piisavalt, samas ei olnud ka selline raamat, et üldse ei oleks saanud käest ära panna. Kellel lihtsatest tapmiskrimidest vaheldust vaja, siis täitsa soovitan seda psühholoogilist põnevikku. Tegu on kriminaalsarja esimese raamatuga, kus on ka julmemaid ja verisemaid stseene. Raamat paneb mõtlema terrorismi tagamaadele, et millest üldse võib terrorirünnak alguse saada, mis võivad olla inimestel tegelikud põhjused selleks.

***

Ilmunud: Kirjastus Eesti Raamat 2024

Tõlkija: Heidi Saar

Arne Dahl „Ringi keskel” e-kataloogis ESTER

Daire Lüüs

Eestikeelse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga