Samuel Graydon „Einstein ajas ja ruumis: elulugu 99 osakesena“

„Einstein ajas ja ruumis” jutustab 99 lugu mehest, kes avastas üldrelatiivsusteooria ning muutis sellega maailma. See ei ole klassikaline elulugu, vaid jutustabki Einsteinist ja teda ümbritsevatest inimestest lühikeste lugude kaupa pildikesi, mis kokku moodustavad terviku.

Einstein on üks kuulsamaid teadlasi ning tema nägu teab vast igaüks. Ma olen tema kohta enne ka midagi lugenud ning midagi tuli siit raamatust ka tuttavat ette. Natuke kummaline on, et kui ta saavutas kuulsuse, siis peale seda ta suurt midagi enam ei avastanud. Ta tegeles küll elu lõpuni erinevate füüsikaliste ja matemaatiliste probleemide lahendamisega, avaldas artikleid ning võttis ühiskonnas erinevatel teemadel aktiivselt sõna, aga tema peamised saavutused jäid noorusaega.

Einstein ei olnud pereinimene. Ta küll hoolis oma lastest ja elukaaslastest, aga tema jaoks oli töö peamine. Raamatust tulebki välja, et talle tundus nagu perekond segaks teda tööle keskendumast.

Minu jaoks oli tegemist põneva avastusega, sest raamat on kaasahaaravalt kirjutatud ning Einsteini elulugu on kirju. Mul oli raske raamatut käest panna, sest peatükid olid nii lühikesed ja ma võin ju ühe veel lugeda ning nii neid läbi loetud peatükke muudkui kogunes, kuni raamat läbi sai.

Raamatust sain teada ka sellise huvitava asja, et relatiivsusteooria ei ole lõplik. See ei seleta kõike ning juba varsti võivad teadlased avastada uue füüsikalise seaduse, mis seletab maailma toimimist paremini. Muidugi soovitan raamatut ka teistele lugemiseks.

***

Ilmunud: Tänapäev 2024

Tõlkinud: Kaido Kangur

Samuel Graydon „Einstein ajas ja ruumis: elulugu 99 osakesena“ e-kataloogis ESTER

Triinu Rannaäär

Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga