Manfred Kalmsten  „Täheraua saaga“

„Täheraua saaga“ on järjekordne fantaasiaraamat sarjast „Orpheuse raamatukogu“ ning on Eesti ulmeauhinna Stalker neljakordse laureaadi Manfred Kalmsteni kolmas teos.

“Täheraua saaga” on põhjamaine varakeskaegne fantaasialugu, kus inimeste ellu ja toimetamisse sekkuvad jumalad. Jumalad on omavahel tülis, inimesed on sellesse vastu tahtmist kaasatud ja üritavad omakorda saatust üle kavaldada. Vahel läheb inimestel korda saatuse sepistatud sõlmed ümber väänata või uuesti sõlmida. Aga kas see õnnestub neil ka selles loos? Teada saamiseks tuleb raamat ise läbi lugeda.

Loo peategelasteks on kaks venda Sigrun ja Vardran, nende õde Valrafn ja ema Eskja, kellel tuleb üksi sügistalvises metsas langetada otsus, mida ükski ema ei peaks kunagi tegema. Sarja koostaja Raul Sulbi on kommenteerinud: „Aga võib-olla on see lugu eelkõige hoopis kahest veripunaste ruunidega taprist, mis otsivad oma õiget omanikku ning ajavad tülli vennad ja õe.“

Raamatu lõpp on põhjamaistele müütidele omaselt vägagi ootamatult ja huvitavalt lahendatud ning lugeja saab teada näiteks Igavikulõpulahingu kohta. Raamat on õhtuseks, pimedaks ja külmaks ajaks ülipõnev lugemine, pisut õudne ja müstiline. See sobib kõigile neile, keda köidavad põhjamaiste müütide ja legendide stiilis jutustused. Raamatu tekst on kergesti loetav ja ladus.

Raamatu mustvalged illustratsioonid on teinud kunstnik Liis Roden, kaanepildi autor on kunstnik Meelis Krošetskin.

***

Ilmunud: Fantaasia, 2022

Leia e-kataloogist ESTER

Reet Ojasoo

Männi raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga