Tiit Masso “Ehitusfüüsika ABC: soojus, niiskus, müra”

Käesolev raamat on igati asja- ja ajakohane. Vanema põlvkonna poolt ehitatud majad ja suvilad on praegugi kasutuses, sest uute kaasaegsete ehitamine käib enamikule nende valdajaist üle jõu. Vana hoone  lammutamine ja uue ehitamine on tihti mõttetu ka muudel kaalutlustel. Väga asjakohased on nõuanded olemasolevate vanade hoonete ümberehitamiseks.

Nõukogudeaegsete majade ja suvilate põhiprobleemiks on soojustusküsimused. Ehitajad pidid tol ajal kitsaste oludega läbi ajama, eriti kesine oli materjali valik, ka ehitatavate hoonete suurus oli minimalistlikuks piiratud, seega suuremat remonti ette võttes tekib vajadus ka ruumide laiendamiseks.

Kõigile ehituse ja ümberehituse käigus tekkivatele küsimustele leiab vastuseid käesolevast raamatust. Väga olulised on nõuanded põhimõttelistele küsimustele vastuste leidmisel. Asjalikult on põhjendatud eri soojusmaterjalide valikut ja nende kasutamist eri paigus. Materjali valik on tänapäeval küllaldane, igale rahakotile ja võimalustele vastav. Selline laialdane materjali valik lausa kutsub maja ehitama või taastama. Odavalt väljatulemiseks ongi spetsialisti nõuanded eriliselt vajalikud.

Soojusmaterjalide puhul on ära toodud kõik neid iseloomustavad omadused – alates soojapidavusest ja lõpetades näiteks tuulepidavusega. Soojustusprobleemide juures on väga asjalikud nõuanded selle kohta, mida kasutada pidevalt köetavates hoonetes ja mida n.ö suvemajades. Oluline abi raamatust on näiteks alaliselt mitteköetavate hoonete põrandate ümberehitamiseks, otse pinnasele ehitatud põrandatest ja nende remondist kaasaegsete materjalidega.

Asjalikud on mitteprofessionaalile antavad nõuanded ka seinte soojustuse ümbertegemiseks. Hea on see, et pole ainult õpetatud, kuidas teha, vaid on eelkõige ka põhjendatud, miks just nii peab tegema. Mitte ainult nõukogudeaegsed ehitised ei erine tänapäevastest, vaid kaasaegsete tingimustega peab kohanema ka kaasaegne ehitaja.

Võib öelda, et käesoleva raamat on õpikuks ja tööjuhendiks nii algajale remondimehele kui ka ehitajale. See raamat ei oleks vist ülearune ka professionaalse ehitaja raamaturiiulil. Igale oma korterit, suvilat või eramut valdavale perele väärtuslik lisa aiakujunduse- ja harimise kohta kirjutatud raamatutele.

Eve Lausma
Eestikeelse kirjanduse osakonna
raamatukoguhoidja

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga