Hedvig Hanson “Jutustamata lugu: Vanemuise näitleja Ellen Kaarma (1928-1973)”

Lauljanna Hedvig Hanson on kirjutanud raamatu oma vanaemast, kunagisest väljapaistvast näitlejannast Ellen Kaarmast (1928-1973). See on lootusrikka algusega lugu, kus noore naise portree avaneb lugejatele tema päeviku, lähedaste, kolleegide ja sõprade mälestuste kaudu.

Noore, särava ja kauni neiu eluunistuseks oli saada näitlejaks. Oma päevikus pihib ta esimestest lavarõõmudest: „Polnud tunnet, et olin laval, olin nagu uimas ja mängisin, arvates, et see kõik on tõeline, mitte mäng.“

Kuid tõelisus murrab halastamatult sisse. Juba 13-aastasena kaotab ta ema. Isa abiellub uuesti ja võõrasemaga ta kontakti ei leia. Oma saladused pihib ta päevikule.

1945. aastal õnnestub tal sisse saada Draamateatri draamastuudiosse, kus algab õppetöö tunnustatud õppejõudude juhendamisel. 1949. aastal on teatrikool läbi ja ees ootab näitlejatöö Lõuna-Eesti Teatris Võrus, kuhu on suunatud 13 noort näitlejat.

1951. aastast on Ellen Kaarma Vanemuise teatri näitleja. Seal teeb ta oma hiilgerollid ja tõuseb teatri esinäitlejannaks. Temas on olemas kõik see, mida ühelt healt näitlejalt oodatakse: emotsionaalsus, karismaatilisus, hea füüsis. Kuid ometi ei lähe elus kõik nii sujuvalt. Vastuolu Kaarel Irdiga, tolleaegsed ühiskondlikud olud ja lahkhelid perekonnaelus tekitasid emotsionaalses näitlejannas hingelise murrangu. Tekkisid konfliktid, ta ei osanud olla delikaatne, ta oli läbi ja lõhki emotsionaalne tundeinimene. Kui teater ta hülgas, siis oli talle ükskõik, mis temaga juhtub…ta murdus täielikult.

Näitlejanna Ellen Kaarma loo lõpp on traagiline: „Ta oli kiiresti põlenud täht, ta ahmis elu nagu oleks tal kuhugi kiire.“

Suur tänu Hedvig Hansonile, kes nii suure südamesoojuse ja kaasaelamisega on kirjutanud raamatu oma vanaemast, kes aastakümnete eest säras Vanemuise laval imelise näitlejana, kuid keda siiani mäletasid vähesed.

Julgen soovitada – see on väärt lugemine!

Aiki Kivihall
Tallinna Keskraamatukogu lugeja

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Veel mälestusi Vanemuise teatrist:

Eesti näitlejatest e-raamatukogus ELLU:

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga