Margit Mõistlik “On raske vaikida ja laulda mul: Artur Alliksaare elust”

Tutvustatav raamat sisaldab vähetuntud materjale Artur Alliksaare isapoolsest perekonnast ja sai teoks tänu lelletütar Vilma Piibemanni ülestähendustele.

Artur Alliksaar sündis 15. aprillil 1923. aastal Tartus raudtee rööpaseadja perre kolmanda lapsena. Kaks vanemat õde olid praktilise meelelaadiga, kuid Artur oli ema moodi, kelle kohta öeldi, et ta oli saamatu inimene, kes oma asjadega toime ei tulnud. Ema hoidis ja hellitas poega väga, neid peeti hingesugulasteks. Isa ei mõistnud poega kunagi ja nende suhted polnud lähedased. Ema suri, kui Artur oli 13-aastane.

Artur Alliksaar arreteeriti 1950. aastal fabritseeritud süüdistuse tõttu ja ta viibis Venemaa vangilaagrites viis aastat, istudes enne seda kaks aastat Vasalemma ja Narva vanglas. Raamatus ongi ära toodud palju seni mitte teadaolevaid fakte tema elust sellel perioodil.

Suur osa on pühendatud luuletaja tegevusele 60ndatel aastatel Tartus, mis oli tema kõige loomingulisem aeg. Huvitav on lugeda Artur Alliksaare suurest sisemisest vabadusest ja muretust meelest. Tal puudus ajataju ja ta ei võtnud endale mingeid kohustusi, seda kõike sügaval nõukogude ajal, kus kõik pidid mõtlema ühtemoodi ja omama kindlat töökohta.  Terava keele ja teistmoodi oleku tõttu kogus ta endale palju vaenlasi, seetõttu ei avaldatud tema loomingut. Meie ees rullub lahti inimene, kelle nime oleme kõik kuulnud, aga tema elust lähemalt ei tea eriti palju.

Artur Alliksaar on valitud Eesti 20. sajandi 100 suurkuju ja möödunud sajandi 50 Eesti kõige silmapaistvama luuletaja hulka.Ta on geenius, kes oma elu ajal ei saanud mingit tunnustust ja keda peeti lihtsalt veidrikuks. Tundub, et ta elas valel ajal ja vales kohas. On ju teada, et nii oma ajast mahajäämine kui ka edasijõudmine on mõlemad võrdselt hädaohtlikud.

Soovitan juurde lugeda ka raamatut “Artur Alliksaar mälestustes“, mis on ilmunud kirjastuses “Ilmamaa” 2007. aastal.

Merle Pobul
Eestikeelse kirjanduse osakonna
raamatukoguhoidja

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Artur Alliksaare luulekogusid:

Veel Eesti luuletajatest:

E-raamatukogus ELLU:

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga