William Boyd “Harilikud äikesetormid”

Raamatu pealkirjaks võiks olla ka „Juhuse muusika“ – nagu Paul Austeril. Nimelt juhusest saabki kõik alguse.

Peategelane, elukutselt kliimateadlane, satub juhusliku kohtumise läbi mõrva pealtnägijaks ja tahtmatult suure mängu tegelaseks ja segajaks. Jälitatuna politseist ja palgamõrvarist, on ta sunnitud loobuma oma identiteedist. Autor näitab meile, kui lihtne on kahekümne esimesel sajandil Londoni sugusesse suurlinna lihtsalt ära kaduda, kui sa ütled lahti kõigest, mis sind tsiviliseeritud maailmaga seob. Et oma elu päästa, muutub inimene väga leidlikuks. Temas ilmnevad sellised jooned ja oskused, millest ta varem üldse teadlik ei ole olnud. Ja muidugi on juhus selle peadpööritava elu lahutamatuks osaks.

“Harilikud äikesetormid“ võib paigutada krimisugemetega põnevuskirjanduse alla. Samuti on ta linnaromaan. Uus elu toob peategelase ellu erinevate eluvaldkondade inimesed nagu ärimehed, endisest sõjaväelasest palgamõrvar, politseinikud, last kasvatav prostituut, kodutud ja veidra ususekti liikmed. Elu suurlinnas on karm olelusvõitlus nii tippärijuhtidele kui eluheidikutele.

Lugeja viiakse ka ravimifirma mahhinatsioonidesse, mille ühe episoodi tahtmatuks pealtnägijaks peategelane oli sattunud. Karm ja halastamatu maailm, kus armu ei anta omadelegi. Panused on väga kõrged.

Eesti keeles on William Boydilt (snd 1952) varem ilmunud „Sinine pärastlõuna“, „Üks inimsüda“ ja „Rahutu“. Kõik need raamatud väärivad lugemist!

Virve Edro
Tallinna Keskraamatukogu
eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Inglise ilukirjandust e-raamatukogus ELLU:

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga