Karl Hein “Ajaloolised isikud eesti ilukirjanduses”

Kui teile meeldib kokku saada vana sõbraga, taaskohata ammust tuttavat või sugulast ning tutvuda uute inimestega, siis tänu sellele raamatule avaneb selleks suurepärane võimalus!

Käesoleva raamatu kaudu saab kohtuda ilukirjanduslike tegelastega taaskord või esmakordselt. Tegelastega, keda on eelnevalt kohatud erinevate raamatute lehekülgedel eesti ilukirjanduses. Või nähtud filmides, mis põhinevad neil tekstidel. Aga kes olid need isikud või kes nad võisid olla?

Raamat on põnev avastusretk ilukirjandustegelaste ellu, kes elasid ka päriselt. Ajaloolised tegelased, tegelikult eksisteerinud inimesed, kes on inspireerinud kirjanikke neid üles tähendama, võimalusel ja vajadusel omamoodi kujutama.

Oma teose tegelast on autor kas oma ihusilmaga näinud, kohanud, isiklikult teadnud või tundnud. Kirjaniku kõrvu on jõudnud kuuldused värvikast kaasaegsest või on ta intrigeerivaid isikuid uurinud ajaloolistest allikatest, käinud nende jälgedes, viibinud oma tegelastega seotud paikades.

Käesolevasse raamatusse valitud isikuid on raamatu autor Karl Hein avanud nii nende isiklike ajalugude kui ka ajalooliste ja reaalsete sündmuste kaudu. Väga huvitav on ka kirjaniku teose kirjutamise protsessi kirjeldamine – kuidas kirjanik teost kirjutas, kui kiiresti, mida ta uuris, kogus, kus viibis.

See raamat ärgitab uuesti lugema eesti ilukirjanduse tuntumaid teoseid ja kutsub lugema neid raamatuid, mis on jäänud kas huvi või aja puudusel või veel mõnel muul põhjusel lugemata.

Raamat on üles ehitatud kronoloogiliselt – ilukirjanduse abil Eesti ajaloos rändamist alustatakse muistsest vabadusvõitlusest, mööduvad sajandid, välja jõutakse okupeeritud Eestisse – ja kuusteist peatükki on üksteisest sõltumatud.

See on kodulooline, isikulooline, kirjanduslooline, ajalooline uurimus, mis selgitab põhjalikumalt kahekümne teose tagamaid ja tutvustab enam kui neljakümne eesti ilukirjanduses jäädvustatud ajalooliselt eksisteerinud isiku tausta.

Uurimuslikku teksti ilmestavad katkendid raamatutest, illustratsioonid.

Armastatud, põnevad, vastuolulised, meeldejäävad isikud eesti ilukirjanduses – vanem Lembitu, Balthasar Russow, Pearu, Andres, Krõõt, härra Maurus, härra Wikman, Illimar, Toots, Teele ja veel paljud teised olulised tegelased – kes nad olid? Siit saad vastuse.

Teele prototüübiks peetud Adele Pärtelpoeg on öelnud: „Mis Teele mina ikka olen, aga kui te seda tahate, eks ma võin ju olla ka.“ Lisatud on ka foto, lk 226.

Helen Kena
Eestikeelse kirjanduse osakonna
raamatukoguhoidja

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Lugemissoovitusi:

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga