Margit Sarapik “Kohtumine sündmuste horisondil”

Romaan algab sellega, kui minategelane Anneli saab teisel jõulupühal oma täiskasvanud tütrelt Miialt telefonikõne, mis paneb teda sorima minevikus, kust järsku ilmuvad välja häirivad viirastused. Need viirastused viivad ta tagasi 1984. aastasse, mis avab lugejale ühe Tartu tudengipaari seiklusrikka reisi loomavagunis läbi Venemaa Kesk-Aasiasse. See reis pidi Anneli ja tema kallima Urmase jaoks olema lihtsalt üks rahateenimise võimalus, mis aga kujunes hoopis üheks suureks suhete virrvarriks ja usalduse proovikiviks.

Ajendatuna sündmustest, mis ulatuvad minevikust tänapäeva, rändab minategelane mõttes läbi aja ja ruumi ning püüab neist pöördelistest päevadest justkui salapärase musta augu servalt päästa midagi olulist, millele ta pole siiani julgenud otsa vaadata. See on kohtumine minevikuga, mis võib küll haiget teha, kuid mille tunnistamine on edasiminekuks ainus võimalus.

Lisaks Annelile ja Urmasele on raamatus veel mõned olulised tegelased – punkaritest paarike Sille ja Marks, Tarmo ning vanem meesterahvas Volli. Teoses on nii 1980ndatele omaseid igapäevaelu kirjeldusi, kui ka põnevaid süžeeliine ja läbielamisi, mis paeluvad ja tekitavad uudishimu. Samas on raamatus olemas ka palju inimlikke tundeid nagu armumine, südamevalu, armukadedus, kaotus, taasleidmine jne. Tegemist on kergema sisuga ajaviiteromaaniga, mille ma pigem liigitaks „naistekate“ alla, kuna raamatu lõpp on eriti seebiooperimaiguline. Raamatu teeb huvitavaks, et alles teose lõpus selgub kogu tõde,  kes siis kelle isa ja laps ikkagi oli.

Soovitan seda romaani nendele, keda huvitab 80-ndate elu-olu või näiteks Mehhiko seriaalide austajatele. Romaan „Kohtumine sündmuste horisondil“ on autori teine raamat ja oli 2011. aasta Tänapäeva romaanivõistlusel äramärgitud töö.

Head lugemist!

Sandra Roots
Pirita raamatukogu raamatukoguhoidja

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Kirjastuse Tänapäev romaanivõistluse 2011 auhinnatud tööd:

E-raamatukogus ELLU: Janka Leis. Vihmasaatjad

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga