Jane Salumäe “Agulist maailmaareenile”

Soov oma lugu ära rääkida on mind kummitanud pikki aastaid, kuid siiani ei ole jätkunud julgust. Ajakirjandus maalis minust pildi kui alati naeratavast õnneseenest, naisest, kes tõusis nullist valguskiirusel sporditaeva tähtede hulka. Ent see on ainult pool tõde.”

Tänu Jane Salumäe julgusele võime heita pilgu tema lapsepõlve ja sportlaseteele.

Tolleaja laste elu oli ikka õues: taoti rahvastepalli, mängiti sõda, turniti puude ja kuurikatuste otsas, talvel suusatati ja kelgutati. Ka koolis pandi spordile suurt rõhku. See kõik oli enesestmõistetav ja lapsed olid füüsiliselt hästi arenenud. “Mind piitsutas tagant pidev vajadus olla kõigist kõige parem. Kaotustega ma leppida ei suutnud, need tegid mind õnnetuks ja tigedaks.”

Jane Salumäe lapsepõlv möödus Ristiku tänaval koos kahe vanema venna, ema ja vanaemaga. Ema ja isa ei elanud koos. Isa käis neid ainult vahel vaatamas.”Mu isa ei armastanud mind. Tõsiasi, et isa oli mu suhtes ükskõikne, on jätnud mu hinge jälje, mis teeb siiani haiget. Vahest olen ma terve elu sportigi teinud ja tippu trüginud selleks, et leida alateadlikult isa heakskiitu.”

Tõsisem sportlasekarjäär algas kaheksa-aastaselt ujumistreeningutega.

Tallinna Spordiinternaatkoolis valis Jane Salumäe hoopis odaviske, sest arvati, et ta on jooksja jaoks liiga paks. Lõpuklassis pidi ta koolist lahkuma ja minema tööle, sest ema haigestus ja polnud kedagi, kes oleks majanduslikult toetanud.

Pärast ema surma oli Jane Salumäel võimalus Soome minna. Seal hakkas ta oma lõbuks tasapisi jooksma, saavutades n-ö rahvajooksudel aina esikohti. Eestisse tagasi tulles tekkis otsus hakata profijooksjaks just pikamaajooksus. Õnnelik juhus viis ta kokku treener Uno Källega ja saatusele oli sõrm antud.

Mõnikord olen ma mõelnud, et mu elu meenutab Tuhkatriinu muinasjuttu-kuidas vaestest oludest agulitüdruk suurde maailmasporti välja murdis“.

Aus ja siiras raamat, mis kindlasti leiab oma lugejad.

Merle Pobul
Eestikeelse kirjanduse osakonna
raamatukoguhoidja

Raamatu asukoht e-kataloogis ESTER

Veel raamatuid eesti sportlastest:
Endel Priidel. Olümpiahõbe Martin Klein. Eesti Keele Sihtasutus, 2012 
Mart Soidro. Tomson, päikesepoiss. Muinasjutukuningas, 2012
Jaak Valdre. Arnold Viiding – kuulitõukaja jumala armust. J.Valdre, 2011
Gunnar Press. Jüri Jaanson. Sauruse tee. Menu Kirjastus, 2011
Tiit Karuks. 101 Eesti spordilugu. Varrak, 2011

Spordist e-raamatukogus ELLU:
Seppo Pehkonen, Markku Leppänen. Venitusharjutused

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga