Bill Bryson “Ringkäik kodumajas: eraelu lühilugu”

„Taipasin järsku, et see ongi ajalugu: inimhulgad oma argiasju ajamas. Nii tärkas mul mõte, et võiks pühendada terve raamatu argiasjadele, korra neidki märgata ja vääriliseks pidada. Nii tärkas mul mõte teha ringkäik kõige selle keskel, astuda toast tuppa ja uurida, kuidas kõik on elutingimuste arenedes muutunud. Võiksin kirjutada maailma ajaloo oma majast väljumata. „ (lk. 11-12)

Tihtipuhku jäävad väga head raamatud tähelepanuta. Lihtsalt ei oska kaante, autori ja pealkirja järgi aduda, mis lehtedel kirjas. „Ringkäik kodumajas” on just üks säärane.  Autor Bill (William) Bryson McGuire (1951) on raamatut kirjutades teinud ringkäigu omaenda kodus, Norfolki vanas pastorimajas, astudes toast tuppa ja arutledes, kuidas argiasjad on kujunenud. Tulemuseks on kaanest kaaneni huvitav ja kaasahaarav, suurepäraselt ja ladusalt kirja pandud raamat, mille kord läbi lugedes võib selle igal ajal taas suvalisest kohast lahti teha ning edasi/üle lugeda. Raamatus on peidus meie kodudega seotu ajalugu ning arenemislugu: arhitektuurist elektrini, toidu säilitamisest epideemiateni, vürtsikaubandusest Eiffeli tornini, krinoliinidest tualettideni, samuti säravate, loovate ja tihti ekstsentriliste inimesteni selle kõige taustal. Ta avastas, et kuigi argielus ei näi olevat midagi tähelepanuväärset, peitub selles määratul hulgal ajalugu, huvitavat ning erutavat, koguni pisut ohtlikku, mis varitseb iga maja soppides.

„Me oleme nii harjunud mugavustega, puhtuse, soojuse ja hea toiduga, et unustame, kui hiljuti see kõik on meie ellu tulnud. Tegelikult võttis kõige selleni jõudmine palju aega , ja siis saabus kõik äkitselt.“ (lk.13)

Kui tema „A Short History of Nearly Everything” (e. k „Kõiksuse lühiajalugu”) oli maailma, universumi ja kõige selles leiduva lai panoraam, siis käesolev raamat uurib mikroskoobi all argielu. Bryson läheneb siingi kõigele sama vastupandamatu uudishimuga, valdava vaimukusega, kirjutab stiilset proosat ja jutustab meisterlikult lugusid. Needsamad omadused tegid „Kõiksuse lühiajaloost” viimase kümnendi kiidetumaid raamatuid, pakkudes ühe nauditavaima ja õpetlikuma teose meie elukorraldusest.

Hämmastav, kui palju energiat ja muid toormeid me vajame oma hõlpsaks ja mugavaks eluks. Seda on palju, lausa vapustav hulk. Maakeral tööstusrevolutsioonist peale tarbitud energiast on pool tarbitud viimase kahekümne aastaga. Oleme seda tarbinud rikkas maailmas, oleme inimkonna eelistatud osa. Praegu kulub Tansaania elanikul keskmiselt aasta, et toota sama hulk süsihappegaasi, mille eurooplane toodab kahe ja poole päevaga, ameeriklane 28 tunniga. Me saame elada nii, nagu me elame, kuna tarbime ressursse sadu kordi kiiremini kui planeedi elanike enamik. Ühel päeval hakkavad need kuus miljardit inimest, kel on vähem hüvesid, nõudma sama, mis meil on, ja nad tahavad saada kõike sama lihtsalt, kui meie oleme saanud. See ga nõuab rohkem ressursse, kui meie planeet üleüldse pakkuda suudab. Suurim võimalik iroonia oleks see, kui oma lõputus pürgimises mugavuse ja õnne poole looksime me maailma, milles pole kumbagi. Aga see on juba teine teema.

Bill Brysonilt on eesti keeles ilmunud peale „Ringkäik kodumajas“ veel 2 raamatut, eelpool juba nimetatud „Kõiksuse lühiajalugu“, (2006 ja 2. trükk 2008) ning „Ei siin ega seal: reisid Euroopas“ (2011). Tasuvad lugemist needki.

Vaata videot: Intervjuu Bill Brysoniga

Arvustusi ja artikleid:
Kas huumor ja ajalugu sobivad kokku
Nädala raamat: Kõik teed viivad koju
Kaks vaadet ruumile

Vaata raamatu leidumust e-kataloogist ESTER

Lea Raak
Kännukuke raamatukogu
raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga