Jaak Juske “Lood unustatud Tallinnast”

loodPoliitik Jaak Juskel on ilmunud tore ajalooline raamat „Lood unustatud Tallinnast“. Raamatus on 7 jalutuskäiku mööda ajaloolisi tänavaid. Raamatu lõpus on ära toodud isiku-, tänava-ja kohanimede register. Huvi korral on kerge leida konkreetne tänav või koht.

Raamat on ladusalt kirjutatud ja rikkalikult illustreeritud. Raamatus on ära toodud üks vanimaid fotosid Tallinnast. Foto peal on vaade Heinaturu poolt Harju väravale enne lammutamist 1870ndal aastal (lk. 146). Fotode peal on hooneid, mida enam ei ole. Nagu inimestel, nii on ka hoonetel oma saatus. Hooned, mida enam ei ole, elavad edasi fotodel ja inimeste mälestustes. Mulle meeldis imekaunis Pühtitsa abikloostri kirik Gonsiori tänava ääres. Ta asus nüüdseks torru surutud Härjapea jõe ääres ja oli Kuremäe Pühtitsa Jumalaema Uinumise kloostri Tallinna abikirik. Kiriku juures oli väike kloostrihoone kümnekonna nunnaga ja suur aed. Uus ja uhke kivikirik valmis 1902 ja ilmestas linnapilti ligi 60 aastat. 1958. aasta sügisel andis Moskva keskvalitsus korralduse sulgeda osad kloostrid ja Eesti puhul oli selleks Pühtitsa Tallinna abiklooster. 1960. aastal ta õhiti. Selline oli siis ühe hoone lugu.

Samuti on huvitav jälgida Tallinna tänavate nimede muutumist läbi aegade ja sajandite ja kust on tänav oma nime saanud.

Mind on alati huvitanud Tallinnat läbinud Härjapea jõe saatus. Ka see on raamatus ilusasti ära toodud.

Raamatut soovitaksin kõigile kultuurihuvilistele, samuti neile, kes tahavad rohkem teada saada Tallinna linnast ja tema ajaloost.

Katrin Antonenko
Männi raamatukogu
raamatukoguhoidja

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER 

Veel 2012. aastal ilmunud raamatuid Tallinnast:

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga