Susan Pihl, Anna-Mari Aronen “Magamise kunst: võitke unetus ja uneprobleemid ilma ravimiteta”

magamiseUni on elu loomulik osa ja kui unega probleeme ei ole, siis ei oskagi ette kujutada, kui suur teadus on korralik uni. Mina olen üks neist, kes õhtul magama minnes uinub esimese kümne minutiga ja hommikul ärkab suurema vaevata enne äratuskella. Kuna olen reeglina hommikul ärgates puhanud ja tunnen end hästi, siis olen oma und alati kvaliteetseks pidanud. Seetõttu ei ole ma oma une ja selle kvaliteedi üle pikemalt mõelnud. Nüüd „Magamise kunsti“ raamatut lugedes alles hakkan aru saama, kui suur teadus on uni, millest kõigest see koosneb ja kui suur probleem võib unetus tegelikult olla.

Raamat annab ülevaate levinud hea une tõdedest nagu tervislik toit, piisav liikumine, kvaliteetne madrats ja padi, värske jahedapoolne õhk jne. Need on lihtsad asjad, mida igaüks saab oma kvaliteetse une heaks ära teha. Tavaliselt on aga unetuse ja unehäirete taga stress, depressioon, pingeline aeg töö- või eraelus, ärevus. On selge, kui esineb taolisi probleeme, võib uinumine olla raske ja uni pinnapealne. Et saavutada kvaliteetne uni, tuleks esmalt tegeleda unetust või unehäireid tekitava probleemi algallikaga. Tänapäeva elu on kiire ja stress on meie eludes üsna tavapärane nähtus, seega ei pruugi nende nähtuste ravimine kerge olla ja inimesed vaevlevad nende küüsis aastaid. Antud raamat on siinkohal heaks abimeheks, kuidas negatiivsed tegurid kõrvale jätta ja siiski võimalikult kvaliteetne uni saavutada. Saab lugeda sellest, mis üldse on uni ja unetus, kuidas oma und hinnata ja millest see sõltub. Raamat on jaotatud viieks suuremaks osaks ja üks osa neist keskendub eraldi unetusele ja selle ravimisele, lisaks erinevate unehäirete käsitlused. Teoreetilisele poolele lisaks leiab „Magamise kunstist“ ka hulganisti reaalseid harjutusi, kuidas kiiremini uinuda ja kvaliteetsemalt välja puhata.

Tänapäevased probleemid nagu stress, depressioon, ärevus jne tekitavad unetust, halb uni aga omakorda väsimust ja stressi, seega on see nagu nõiaring, kust on raske välja pääseda. Kõik me tahame ärgata väljapuhanult ning olla tegusad ja oma toimingutega hästi hakkama saada. Kordaläinud päeva aga tagab korralik ja kvaliteetne uni. Arvan, et igaühel meist tasub selles valguses oma unele natukene rohkem tähelepanu pöörata, ka siis kui unetus ei ole meie jaoks probleem.

Liis Johanson
Eestikeelse kirjanduse osakonna
raamatukoguhoidja

 

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Raamatuid unest ja unehäiretest:

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga