Toivo Tootsen “Kott seljas ümber „kodumaa“ “

Laadin failid üles

Vennad Tootsenid, rännu- ja seiklushuvilised mehed, kirjutasid oma reisist ümber Nõukogude Liidu esimese raamatu juba 1970. aastal, mille nimeks oli “Maa ja mere peal”.  Käesolevas reisikirjelduses meenutab Toivo Tootsen tookordset vägevat reisi ilma Glavlit’i tsensuurita. Seetõttu on raamat kujunenud küllaltki isiklikuks ja emotsionaalseks. “Kott seljas ümber kodumaa” on huvitav ja palju uusi teadmisi (noorele nõukogudejärgsele lugejale) pakkuv reisiraamat.

Raamatus on põhjalikult selgitatud, mida kõike tuli juba enne reisi alustamist läbi teha: millistesse asutustesse pöörduda, milliseid dokumente ja lubasid oli tarvis, rääkimata varustusest, mis oli vaja reisile kaasa vedada (nimelt  Toivo oli Eesti Raadio korrespondent ja vend Ülo “Aktuaalse Kaamera” vanemtoimetaja). See näitab, et Nõukogude Liidus ei piisanud alati sellest, et kellelgi oli hea idee ja plaan, lisaks sellele pidi täideviimiseks olema ka ideoloogiline põhjendus.

Kirjeldus on varustatud ainulaadsete fotodega tervelt reisilt, rännumeestest endist ja Nõukogude Liidust. Pilte on ka Toivost koos oma tollase abikaasa Tiiuga, kellel oli selle raamatu valmimisel suur roll – reisilt iga päev koju saadetud kirjad hoidis naine alles. Toivo Tootseni tundeküllased kirjutised oma abikaasale annavad loole palju juurde.

Raamat sobib igas vanuses huvilistele. Kes loeb seda teada saamiseks, milline see nõukogude elu siis ikka tegelikult oli, kes nostalgitsemiseks ja meenutamiseks enda noorusaegu; lisaks veel detailsed kirjeldused loodusest ja ehitistest, mida reisil külastati. Midagi põnevat leiab raamatust igaüks.

Lõpetuseks väike põnev katkend: “Keskmine palk oli 100 rubla ringis, praegu on mediaanpalk 600 eurot, seega kurss oleks umbkaudu 1:6 ehk 1 rubla oleks võrdne ligilähedalt 6 euroga. Ja siis oleksid tollased, 1968. aasta hinnad umbes sihukesed:

taksokilomeeter 10 kopikat – 60 senti;
viin ca 2.60-3.12 rubla – umbes 16-19 eurot;
korteriüür koos kommunaalkuludega ca 10 rubla – 60 eurot;
kinopilet ca 20-40 kopikat – 1.20-2.40 eurot;
raamat ca 80 kopikat – ca 5 eurot. “

Angelica Õunapuu
Eestikeelse kirjanduse osakonna
raamatukoguhoidja

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

E-raamatukogus ELLU reisimisest ja reisidest:

Laadin failid üles

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga