Janice Law “London tules”

1940. aastal oli London valmis Saksa õhujõudude pommitamiseks. Siis veel tundmatu iiri-inglise maalikunstnik Francis Bacon (1909-1992) oli astmaatik ega sobinud seetõttu rindele minekuks. Ühtegi vähegi elujõus meest ei saanud siiski kohustusteta jätta ja noor Bacon oli tegev õhukaitse järelvaatajana.

Romaani peategelase enda sõnul:

… olin õhukaitses, paberitega asjapulk, kes käis ringi ja kontrollis, kas aknakatted on ees ja ühtki valguskiirt ei paista, kas autotuled on kustutatud või korraliku sirmiga, taskulambid samuti, ning kas pubid varjavad lõbutsemist valguskindlate eesriietega ja kõigil on ikka gaasimask varuks. (lk.15)

Tegevustiku algataval õhtul, pärast igapäevast kontrollringi, astub Francis Bacon sisse ühte väikesesse eraklubisse. Seal kuuleb ta uudist, mis muudab mehe elu igaveseks – üks ta tuttavatest, Damien (Kõhetu blond, kes kandis lillat lauvärvi? (lk. 17)) oli jõhkralt surnuks pekstud. Sellest päevast peale märkab Francis Baconi treenitud kunstnikusilm enda läheduses võmmi. Mees ei suuda välja mõelda põhjust, miks John Mordren (nii on selle mõrvaosakonna inspektori nimi) teda jälitab.

Neid 1940. aasta nädalaid võib pidada Francis Baconi ebaõnne nädalateks – veidi pärast Damieni surma, põrkab ta pimedal tänaval sõna otseses mõttes otsa samal viisil tapetud sõdurile. Üsna pommitamiste alguses lisandub veel üks laip. Francis Baconile hakkab tunduma, et keegi püüab, kui mitte teda tappa siis vähemalt nende mõrvade eest süüdi lavastada. Vaesel mehel ei jää muud üle kui hakata mõrvarit otsima.

2012. aastal avaldatud „London tule“ (Fires of London) mängib faktidega Francis Baconi elust. Osad neist – homoseksuaalsus, tegutsemine õhukaitses, elamine oma lapsehoidjaga ning rikas ja mõjuvõimas armuke – on tõele vastavad. Samas polnud tal kunagi tegemist mõrvauurimisega. Romaanis on tähtsal kohal ka Londoni pommitamine (07.09.1940-21.05.1941), mida kirjeldatakse ajaloolise realistlikkusega ja kaasahaaravalt.

Teos on äratanud filmiringkondade huvi.

Inglise keelset taustainfot:


Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Stiina Sild
Eestikeelse kirjanduse osakonna
raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga