Mihkel Vasar “Langenud tähtede hõõg”

Langenud tähtede hõõg

Sarja “Morbiidne ilu” esimene raamat.

Raamatu peategelaseks on 17-aastane Kari. Esialgu võib ta tunduda tüüpilise punkseltskonda kuuluva mässumeelse noorena. Nahktagi, ruuduline seelik, tanksaapad, needid, ketid. Kõik viitab sellele. Aga kulmunurkadesse juukseid piirama torgatud süstlanõelad, kihvad, puuduv parem käsi, üleloomulik jõud, pikk kasv, lubivalge nahk ja justkui ebamaised silmad muudavad ta kellekski, kes võiks pärineda hoopis teisest maailmast. Autor laseb sellel mõttel üsna pikalt õhus rippuda – justkui Kari võikski olla vampiir või mõni muu üleloomulik tegelane.

Kari veedab oma aega baaris (või kus iganes) juues, narkootikume tarbides, mäluaukudes. Vahepeal tuleb tal mõni tööots teha. Tööotsad, millega paratamatult kaasnevad laipade hunnikud, mis hakkavad juba üsna raamatu alguses kasvama. Kui see asja paremaks teeb, siis nii mõnigi on enesekaitseks maha koksatud. Peale surnu pähe kraavi vedelema jätmist ja nädalast mäluauku hakkab teda aga närima imelik tunne, millele ta ei oska nime anda. Koju jõudes on ta kindlalt veendunud, et peab enda ja Angela elu joone peale saama ning sõlmib emaga kokkuleppe. Kas ema saab kaineks või nad lahkuvad siit maailmast koos. Jah, see oli tapmisähvardus emale. Miks ei loobu ta sellest elust üksi ja lihtsalt ei jäta oma ema saatuse hoolde? Tundub, et ta siiski mingil määral veel armastab Angelat ja  peaks endiselt olema iga hetk valmis nii teda kui ka tema seljatagust kaitsma.

Loo jätkudes jääb kogu see “elu joone peale saamise” asi aga tahaplaanile. Keskendutakse rohkem Kari koolis käimisele. Juba peale paari lehte tekib küsimus, et mis nipiga teda sealt koolist välja pole visatud ja tagatipuks kaitseb teda veel direktor ise?! Tema pärast on koolis käinud nii politsei kui ka kiirabi, jalutuskäigud katusel, suitsetamine ja alkoholi tarbimine on kõige muu kõrval, mida ta korda saadab tühiasi. Seekord järgneb tema tegudele mitmenädalane õppetööst kõrvaldamine, mis ei hoia teda aga koolimajast eemal.

Häiriv. See autori poolt palju kasutust leidnud sõna sobib seda raamatut hästi iseloomustama. Kuigi mõne jaoks võib verd, alkoholi, narkootikume ja roppusi täis raamat olla palju hullem kui lihtsalt häiriv, oli see raamat üpris omapärane ja huvitav lugemine. Loodetavasti saab juba varsti lugeda ka Kari edasisest käekäigust sarja teisest raamatust.

***
Ilmunud: Varrak, 2013

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Raamatut saab lugeda ka e-raamatukogus ELLU

Kirsti Aarniste
Sääse raamatukogu
raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga