Catherine Cookson “Eluase”

Kolmeteistkümneliikmeline Brodie´de perekond elab Victoria-aegses Inglismaal. Karmis, klassidesse jagunenud ühiskonnas võitleb talutöölise perekond iga päev ellujäämise nimel. Kahjuks võtab haiguspuhang perekonnalt ema ja noorima lapse ning isa, kes on perekonna leiva lauale tooja. Viieteistkümne aastane Cissie peab otsustama, mis saab temast ja ta üheksast õest-vennast. Linnaametnikud soovivad lapsed paigutada vaestemajja, kuid Cissie otsustab, et perekond peab kokku jääma.

Peale rendimajakesest välja tõstmist asub perekond elama koopasse, mis jääb aastateks nende koduks. Läbi raskuste, loobumiste, võitude ja armastuse suudab Cissie jõuda alamklassi jaoks kättesaamatuna näiva tulemuseni.

Tegemist on kaasahaarava, kurva ja liigutava looga, mis saab õnneliku lõpu. Inimese iseloomu ja elu kujunemist mõjutavad teda ümbritsevad inimesed ja aeg, milles nad elavad. Cissie austas ja armastas oma isa, kes mõjutas tema otsuseid ka pärast surma. Alamklassi päritolu tõttu kujunes Cissie elu raskeks ja keerukaks. Neid näiteid leiab antud teosest veel ja veel. Raamatus on süngust, kaotusevalu ja õnnekillukesi, mis paneb selle raamatu elama.

Sarnaselt raamatu peategelasele tuli Catherine Cooksonil (1906 – 1998) ennast ise vaesusest päästa. Kasvanud üles agulis, sai ta Suurbritannias üheks enimloetud romaanikirjanikuks. Kirjutamine oli tema jaoks kui teraapia, püüdes jätta selja taha oma suurimad hirmud, pani ta need kirja peaaegu sajasse teosesse.

1994. aastal tehti raamatu põhjal kolmest osast koosnev film.

***
Ilmunud: Varrak, 2013

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Liisi Nokkur
Eestikeelse kirjanduse osakonna
raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga