David Hendy “Müra, heli ja hääled: inimkonna ajalugu läbi helide ja kuulamise”

Müra, helid ja hääled

On ütlemata põnev õppida tundma inimkonna ajalugu müra, heli ja häälte kaudu.

Huvitav on kogeda ja teada, et ka tänapäeval kõlavad ja kajavad helid paljudes kohtades samamoodi nagu kümneid tuhandeid ja sadu aastaid tagasi. Selle tõestamiseks pole vaja salvestusvahendeid. Kui seista praegu keset Rooma linna ja kuulda sealseid helisid, siis need hääled ei erine autori sõnul tegelikult palju sellest helimaastikust, mis olid samas paigas paar tuhat aastat tagasi.

Tänu helile, mida tekitatakse näiteks eelajaloolistes koobastes tänasel päeval, selgub, miks enamik kaljujooniseid asuvad kõige pimedamates, sügavamates ja raskemini ligipääsetavates koobastes, kõrgetel kanjoni- ja kaljuseintel. Helide jälgimine viib lugeja kõikvõimalikesse paikadesse: koobastesse, vihmametsadesse, katakombidesse, antiikaja ja tänapäeva turuplatsidele, amfiteatritesse, looduslikesse pühapaikadesse ja inimkäte loodud sakraalehitistesse; sajandite ja aastate tagusesse aega ja kohta – maale ja linna, kodudesse.

Pealkirjas kaja(stu)v „müra“ on ennekõike subjektiivne heli, mis sõltub kuulajast (kellele soovimatu või kellele meeldiv) ning määratlusest, miks, millal ja kus seda heli tekitatakse.

Väga köitev on paralleelsete heliväljade avastamine kaasaja ja möödaniku vahel.

Kuidas muutus helimaastik rongi tulekuga ja mismoodi kostus tööstusrevolutsioon tolleaegsetele inimestele? Missuguseid kõlaefekte tekitasid ja tekitavad šamaanid, millele rõhusid ja rõhutavad kõnepidajad ning kuivõrd tähtis roll on selle juures kuulajal? Need on vaid mõned näited sellest helide raamatust.

Kuula ajalugu. Kuula mineviku helisid. Kuula ja kuulata – raamatu üks võluvaid ettepanekuid.

***
Ilmunud: Äripäev, 2013

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Helen Kena
Eestikeelse kirjanduse osakonna
raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga