David Suchet ja Geoffrey Wansell “Poirot ja mina”

Poirot ja mina

Raamat tutvustab David Suchet` näitlejaks kujunemist ja tema pikka näitlejateed, kus eriline koht on kuulsa detektiivi Hercule Poirot`rollil. Karjääri algusaastatel tuli leiba teenida ka mitmete teiste töödega, sealhulgas pidulike rõivaste müüja ja rentijana Moss Brosi rõivaäris. Rõivaäris pakuti David Suchet`le ärijuhi asetäitja kohta, mille ta oli valmis ka vastu võtma, kuid siin tuli saatus vahele ning samaaegselt pakuti talle osa telelavastuses. Kõhklemata valis David Suchet näitlejatöö ning sellest alates on tal olnud erinevaid rolle teatris, filmides, raadios ja televisioonis.

Saatuslikuks sai 1987. aasta sügisõhtu, mil filmi- ja teleprodutsent Brian Eastman kutsus Davidi india restorani sööma ning pakkus talle Hercule Poirot` osa plaanitavas ITV telesarjas. See oli tõsisele näitlejale, kes kehastas rõõmuga Shakespeari tegelasi, tõeline šokk, kuid ta ei öelnud ka ei. Nii sai alguse David Suchet` kultuslik roll belgia detektiivi Hercule Poirot`na. Ta luges Agatha Christie teoseid ja talle sai selgeks, et tegelast, keda Agatha Christie kujutas, ei ole keegi tabavalt kehastanud. Mida rohkem ta Hercule Poirot`ga tutvus, seda rohkem märkas ta sarnasusi enda ja Hercul`i vahel ja seda omasemaks väike belgia detektiiv talle sai. Kuigi tal olid esialgu suured kõhklused rolli vastuvõtmisel, andis ta siiski enda nõusoleku Hercule Poirot`d mängida. See oli aastal 1988.

Karakternäitlejana tutvus David Suchet Hercule Poirot` karakteriga põhjalikult. Ta tegi endale märkmeid Hercule`i iseloomu, välimuse ja väikeste veidruste kohta. Üks raskemaid ülesandeid oli Hercule Poirot` hääle leidmine. Mida rohkem David Hercule Poirot` karakteri otsimisega tegeles, seda kindlam ta oli otsuses, et ei luba teha Hercule Poirot` kujutamisel mingeid järeleandmisi ega muuta teda naerualuseks. David loobus kostüümikunstnike poolt Hercule Poirot´le kujundatud rõivastest, sest need olid värvikirevad. Ta ei tahtnud, et Poirot näeks välja kerglane. Ta nõudis, et Hercule Poirot` riietus ja väljanägemine peab vastama Agatha Christie kujutatule või ta loobub Poirot` kehastamisest. Ka kuulsad vuntsid otsustas ta koos Brian Eastmani ja grimmikunstnikuga ise kujundada. Raskeks ülesandeks kujunes Poirot` erilise tippiva kõnnaku leidmine.

Oluliseks märgiks David Suchet` teekonnal Hercule Poirot`na sai lõunasöök Agatha Christie tütre Rosalind Hicksiga ja tema advokaadist abikaasa Anthonyga, kes korraldas Agatha Christiega seonduvat üle maailma. Tal paluti meeles pidada, et vaatajad naeraksid koos Poirot`ga, aga mitte iialgi tema üle. Seda on David Suchet pea veerandsaja aasta jooksul, mil ta kuulsat belgia detektiivi kehastas, ka suutnud.

Raamat tutvustab Agatha Christie loodud väikese belgia detektiivi Hercule Poirot` lugude filmideks saamise ajalugu. David Suchet räägib enda näitlejakarjäärist ja ka teistest filmidest ning teatrietendustest, kus ta on osalenud. Saame teada mitmeid toredaid episoode ja juhtumeid, mis muudavad Hercule Poirot` lood veelgi värvikamaks.

Raamatut “Poirot ja mina” soovitaksin lugeda Agatha Christie loodud detektiivi Hercule Poirot` austajatel. Lugedes tulevad silme ette filmid, millest David Suchet kirjutab, tegelaskujud ja näitlejad, keda ta esile toob. Hercule Poirot` lugudest tehtud filmide populaarsus põhineb ajastu täpsel tabamisel, detailide täiuslikul viimistlusel, muusikal ja briljantsel lavastaja- ja näitlejatööl. Üle maailma on Hercule Poirot´l miljoneid austajaid ja see raamat on neile põnev ja huvitav lugemisvara.

***
Ilmunud: Tänapäev, 2014

Vaata leidumust e-kataloogist STER

Hele Tunnel
Männiku raamatukogu
raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga