Kärt Hellerma “Islandi kiri”

islandi-kiri

Kärt Hellerma kirjutab oma raamatu tutvustuseks lugejale selle esimestel lehekülgedel:

„Raamatu mõtteliseks teljeks võiks olla sümboolne rännak tasakaalu, puhastumise, ülenemise ja valguse poole. See võiks olla ka kaotatud armastuse otsinguretk, millele viitavad Ülevedaja kirjad salapärasele mr X-ile raamatu alguses ja lõpus. Kuigi iga reis on natuke ka minek hingeriiki, igatsuse sunnil ette võetud rännak eikuhugi – mis end raamatu lõpupoole ilmutab Ülevedaja märkmikust pärinevate ülestähenduste irratsionaalses kumas -, sisaldub selles ka teise omasuguse leidmise soov. Nii sai Islandi reisist teekond erinevate reaalsuste piirile ja võib-olla sealt isegi natuke edasi.“

Seda raamatut ei peaks kätte võtma, kui soovid leida reisisoovitusi ning vihjeid salakohtadest Islandi ürgse looduse avastamiseks, neid siit ei leia. „Islandi kiri“ on päevaraamat, mis viib lugeja ekskursile ühe eesti naisintellektuaali mõtte- ja tundemaailma, mis avab lugejale argipäevast eemal viibitud viivud Islandil ja Saksamaal – Reykjavikis 2009., Freiburgis 2011. ja Akureyris 2012. aastal.

Oma unistuste paigas loomepuhkust veetev autor on päevikusse ülestähendanud seiku majanduslanguse järgse Islandi linnapildist, kus eestlane tunneb end just kui vaese sugulasena põhjamaiselt uhkete, vabade ning enesekindlate islandlaste keskel. Sama tunne valdab kui võrrelda Maarjamaa künkaid võimsa pulbitseva Islandi loodusega. Geisrid, kosed, vulkaanid, lumetormid panevad ka lauskmaalapse elama ning otsima suuri tundeid:

 „Kuulan koos mäega maa seest kostvaid ohkeid: me ohkame koos, oleme tulemäed, jäämäed, vaatame end merepeeglist, jahutame oma kuumavat pead, oma kiirgavat sisikonda, vilgutame meis hõõguvat sütt ja sisisevaid tuliseid tukke.
Maa ja mäed kui elavad te siin olete. Kuulan mäe südant, olen ise mägi, taevas ja õhk. Tervitus teilegi, pilved, kes te sõuate taevas nagu vanad tuttavad! Olete samasugused nagu mu kodusel Eestimaal. Millal te juba siia jõudsite!“ (lk 132)

Päevaraamatust leiab ka meenutusi Eesti (kirjanike) elust, mõtteid kirjandusest ning reisikotti mahtunud raamatutest, märkmeid päevasündmustest ning mõne üksiku loomingulise eskiisi. Seetõttu ei ole raamat tüüpiline reisikiri, vaid pigem reisikiri autorini, mis ideaalis aitab mõista tema loomingu lähtekohti.

***
Ilmunud: NyNorden, 2014

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Liina Haas
Eestikeelse kirjanduse osakonna
bibliograaf

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga