Ingmar Laasimer “Animalia biblica: lugusid Piibli loomadest”

Animalia BiblicaÜks teistmoodi ja põnev pilguheit loomariiki, kultuuri-, usundi- ja ajalukku. Autor on keskendunud piiblis mainitud loomadele, ühtekokku on piiblis nimetatud ligikaudu 140 looma. Raamat tutvustab seega Iisraeli ja Palestiina aladel elanud ning elavaid loomi, linde, putukaid, ämblikke, madusid.

Autor toob viiteid pühakirjast ja kirjeldab loomade väliseid tunnuseid, käitumist, samuti isiklikke kohtumisi. Kommentaarid, vaimukad kõrvalepõiked teevad lugemise meeldejäävaks.

Kellest siis räägitakse? Esmalt tutvustatakse Galilea järves elutsevat püha Peetruse kala ehk galilea tilaapiat, kelle abil toideti pühakirja järgi suurt rahvahulka. Ka kalapüügist on juttu. Seejärel jutustatakse lugusid ohvriloomadest, kes olid enamasti koduloomad. Lindudest jälgitakse tuvisid, vutte ja teisi kanalisi. Eraldi on pühendatud peatükk röövlindudele, köitev on ülevaade kotkastest sümboolikas, antiikaja kultuuris ja tänapäeva Araabiamaade heraldikas. Milline mõju on lindude rändel olnud ajast aega inimestele, lindudele endile, samuti piiblilegendidele, on omaette väärt lugemine.

Eksootilised loomad on muidugi ka kaamelid, nende ajalugu ja põlvnemine. Juttu on eeslitest, hobustest, kitsedest, gasellidest, lammastest. Kiskjalised on samuti eraldi vaatluse all, lisaks veel närilised, maod, ürgsed skorpionid ja ämblikud. Legendaarsed on rändtirtsuparvede apokalüptilised lood. Ajast aega on inimesed pidanud abitult pealt vaatama seda looduse hirmuäratavat vägevust, miljonite putukate hävitustööd. Tänapäeval on organiseeritud tirtsutõrjekomandod varustatud putukamürkide ja lennuväega. Tirtsuparve nägemine on tänaselgi päeval suursündmus.

Autor juhib samuti tähelepanu piibli tõlkimisel tekkinud ebakõladele ja segadusele loomade nimedes. Huvitav on peatükk keelatud ja puhtast toidust, söömiskultuuri üldistest tabudest.

Avastamist on nii loomahuvilistele, kui ka kultuurist, ajaloost ja religioonist huvitatuile.

***
Ilmunud: Eesti Raamat, 2014

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Helen Kena

Eestikeelse kirjanduse osakond
raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga