Justin Lewis “Benedict Cumberbatch: elulugu”

benedict

Benedict Timothy Carlton Cuberbatch (sündinud 19. juulil 1976. aastal) sai üleöö kuulsaks kui 25. juulil 2010. aastal näitas BBC1 „Sherlocki“ esimest osa. Tänaseks on tegemist ühe tuntuima ja omanäoliseima briti näitlejaga, keda Hollywoodis liikumas võib näha.

Benedict Cumberbatch on väga mitmekülgne näitleja, keda võib näha/kuulda nii teleekraanil (näiteks Sherlock Holmesi, Christopher Tietjensina „Parade´s Endis“), filmilinal (näiteks Khani, Julian Assange´i, Smaugi, Alan Turingina) ja teatrilaval (näiteks mitmes William Shakespeare´i näidendis, Victor Frankensteini/Olendina) kui ka andmas oma häält raadioprogrammidele (näiteks Jane Austeni romaani „Mansfield Park“, Homerose eepose „Odüsseia“ ja Neil Gaimani romaani „Neverwhere“ osalisena) ja audioraamatutele (näiteks Cassanova memuaarid ja Ngaio Marshi kriminaalromaanid).

See raamat kirjeldab mehe elu enne maailmakuulsust toonud rolli ning veidi ka pärast seda, lõpetades 2014. aastas „Imiteerimismängu“ (The Imitation Game) ja „The Lost City of Z“ kui tema tulevaste projektide tutvustamisega.

Raamat ei puuduta peaaegu üldse Cumberbatchi eraelu ehk liigub kursil, mida näiteja ka ise eelistab. Keskendutakse tema näitlejakarjäärile alates koolilavastustest ja esimestest koolivälistest lavastustest kuni suurte Hollywoodi filmideni. Pikemalt peatutakse talle kuulsuse toonud sarjal „Sherlock“. Vaadeldakse sarja loomislugu, ootamatu eduga kaasnenud pingeid/vaatajate ootusi, kummalisi juhtumisi võtetel ja võttepaikade ümber.

Benedict Cumberbatch kirjeldab juhtumit, kus ta 2013. aasta märtsis avastas, et keegi jälgib teda kõrvalasuvast majast ning postitab reaalajas Twitterisse iga tema liigutuse.

„See oli kõige imelikum kogemus seoses fänniga, mis mul on iial ette tulnud. Neid säutse oli tõepoolest veider näha ja niivõrd vahetult. See pani mind väga muretsema ja mul oli raske sellega toime tulla.“ Säutsuja kustutas kiiresti oma sõnumid veebist ja küpsetas talle vabanduseks koogi. Cumberbatch ei öelnud selle juhtumi kohta rohkem eriti midagi ja politseiga ta ühendust ei võtnud, kuid see sündmus tõi ehedalt esile tõsiasja, et kui sa oled kord kuulsaks saanud, siis ei ole sul tähelepanu eest pääsu./ lk 111

Justin Lewis peatub pikemalt 2012. aastal teleekraanile jõudnud „Parade´s Endil“, kus Benedict Cumberbatchil on kanda peaosatäitja Christopher Tietjensi roll ning 2011. aastal Londonis National Theatre lavale jõudnud etendusel „Frankenstein“. Viimase teeb huvitavaks fakt, et vaheldumisi Frankensteini ja tema olendit mängisid Benedict Cumberbatch (BBC Sherlock) ja Jonny Lee Miller (CBS Sherlock 2012 aastast sarjas „Elementary“). Mehed said kaksikrolli eest London Evening Standardi parima meesosatäitja preemia (esimene kord preemia 57 aasta pikkuse ajaloo jooksul läks auhind jagamisele) ning ka Oliveri´i teatriauhinna parima meesnäitleja preemia.

Teos on hästi kirjutatud ja annab hea ülevaate mehe pikast karjäärist ning tema mõtetest seoses oma töö, kuulsuse ja eluga üldse. Soovitan seda raamatut kõigile, keda huvitab, mis peitub kaasaja parima Sherlock Holmesi kujutaja fassaadi taga.

***
Ilmunud: Kunst, 2014

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Stiina Sild
Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga