M. Agejev “Romaan kokaiiniga”

Romaan kokaiiniga

Romaani peategelane on oma elu jooksul sõltuvuses mitmetest asjadest: rahast, naiste seltskonnast ja nagu teose pealkirjast selgub, ka narkootilistest ainetest. Raamatu pealkiri võib esialgu aga tunduda provokatiivsem kui jutustus ise, mis räägib valdavalt ühe noormehe erinevatest elukogemustest ja mõtisklustest sellel teel. „Romaan kokaiiniga“ jutustab lugejale andekast poisist nimega Vadim Maslennikov, kelle elu keerdkäike saab vaadelda Tsaari-Venemaa kokkuvarisemise päevil.

Teost lugedes saab teha rännaku peategelase sügavamatesse hingesoppidesse, läbi tema kõhkluste-kahtluste erinevates situatsioonides kui ka läbi ääretu enesekindluse ja –teadlikkuse. Vadim ei ole siiski südametu ja tundetu noormees, vastupidi – ta on ülitundlik ja arukas, samuti elutark. Romaanikangelase eneseotsingutes kajastuvad arutlused iseendaga näiteks ema halva kohtlemise ja tema häbenemise pärast; luhtaläinud armastuse ning vaesuses elamise pärast rikaste kaaslaste keskel.

Väike katkend raamatust, kus kajastuvad hästi Vadimi kaalutlused näiteks armunud olemisest:

Armunud mehe jaoks on kõik naised lihtsalt naised, välja arvatud see, kellesse ta on armunud. See naine on tema jaoks inimene. Armunud naise jaoks on kõik mehed ainult inimesed, välja arvatud see, kellesse ta on armunud – see on talle mees. See oli nukker tõdemus, milles ma hakkasin üha rohkem ja rohkem veenduma, mida kauem kestis minu suhe Sonjaga.

Kuid oma mõtetest ei rääkinud ma talle ei sellel päeval ega meie edasistel kohtumistel.“

***
Ilmunud: Koolibri, 2015

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Angelica Õunapuu
Tallinna Keskraamatukogu
Infoteeninduse pearaamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.