“Tallinna temaatiline taskuentsüklopeedia: illustreeritud ülevaade Tallinna 84 asumist”

prants

Tallinna temaatiline taskuentsüklopeedia kirjeldab kokkuvõtlikult ära Tallinna linnaosad ja neis asuvad 84 asumit. Vaatluse all on asumite asukoht, tekkelugu ja huviväärsused, kirja on pandud asumite pindala ja elanike arv. Fotosid leidub nii vanemast ajast kui ka viimastel aastatel valminud objektidest. Linnaosade kirjelduste juures on lisaks olemas andmed nende asustustiheduse ja elanike rahvuskoosseisu kohta. Selgub, et kõige tihedamini on asustatud Mustamäe linnaosa (pisut ootamatu fakt minu jaoks), kõige suurem on eestlaste osakaal Nõmme linnaosas (85%), kõige väiksem aga Lasnamäe linnaosas (27%).

Ligi kolmandiku raamatu mahust võtab enda alla vanalinna asumi kultuuriloole pühendatud osa. Vanalinna käsitletakse väiksemate piirkondade kaupa (nt suur ja väike linnus, tähtsamad tänavad, linnamüür, muldkindlustuste vöönd jne). Piirkonnade kirjeldused on varustatud aerofotodega, kuhu kirjeldamisele tulevad objektid peale kantud on. Fotomaterjali on ohtrasti ja iseäranis detailsed võivad olla mõnede pühakodade kirjeldused. Huvipakkuv on peatükk vanalinna tänavanimede päritolu kohta. Soovi korral võib Tallinna vanalinna puudutavat osa kasutada analoogiliselt “Jalutaja teejuht” sarja raamatutega – raamat käes üks teadlik ringkäik teha.

Väljaandes on mitmed registrid (Tallinna linnaosad ja asumid, isikunimed, kirikud ja kloostrid, linnamüür, muuseumid).

***
Ilmunud: TEA Kirjastus, 2016

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

TEA Kirjastuselt on sellel aastal ilmunud ka Eesti linnade, alevite ja alevike taskuentsüklopeedia

Anneli Limberg
Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga