Roberta Rich “Veneetsia ämmaemand”

On kaks head asja – reisimine ja raamatud, mis  omavahel annavad erilise sümbioosi. Kindlasti on teile tuttav reisijärgne kahjutunne selle lõppemisest. Suurepäraseks reisi pikenduseks on raamatud, ja just ilukirjandus, mis annab külastatud paigale hoopis teistsuguse sügavama mõõtme.

Järgnev on pühendatud Veneetsiale. 118 saarele ehitatud müstiline linn on andnud ainet paljudele autoritele. Järgnevalt Veneetsia raamatureisi kolmene valik sellest.

“Veneetsia ämmaemanda” autoriks on 1946. aastal sündinud kanada kirjanik. Romaani sündmustik on täpselt dateeritud aastaga 1575. Raamat on täis põnevust, ajaloolist ja sotsiaalset infot, värvikaid erinevate seisuste karaktereid. Loetu teeb eriti huvitavaks juudi ja kristliku religiooni erinevuse meisterlik kujutamine renessansiaegses Veneetsias.

Peategelaseks on noor juudi ämmaemand, kes on leiutanud tõhusa abivahendi raskete sünnituste puhuks – sünnitustangid. On inkvisitsiooniaeg ja taolised abivahendid võivad kaasa tuua nõidumissüüdistuse. Põnev tegevustik leiab aset nii Veneetsia juudi getos ja ülikute palazzodes, kui ka hoopis erineva elu-oluga Maltal, kus noore ämmaemanda mees on vangi langenud ja ootab lunaraha eest vabastamist. Nutikas naine ei kohku tagasi mingitestki avantüürides, et vajalik raha kokku saada.

Kuid 1575. aasta Veneetsias on vaid üks peategelane – katk.  Must surm valitseb kõiki elusaatusi: ole rikas või vaene, rumal või tark, juut või kristlane – katku ees on kõik võrdses seisus.

Raamatule on inglise keeles  ilmunud ka järg  „The Harem Midwife“.  Küllap varsti ka eesti keeles.

***
Ilmunud: Petrone Print, 2016
Tõlkinud Kadri Metsma

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Virve Edro
Nõmme raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga