Eet Tuule “Eraku eksitus”

Eet Tuule nimi ilmub Eesti kirjandusmaastikule aastal 2015 rõõmsatest lapsepõlve-meenutustest kantud raamatuga  „Poisike rukkis“. Kirjanik ise aga jääb salapäraseks. Keegi ei tea sellenimelist autorit, kes tunneb hästi Laimjala ja eriti Saareküla kanti. Vikipeedia aga tutvustab teda kui staažikat amatöörornitoloogi ja aastaringset linnuvaatlejat ja -loendajat, Ornitoloogia Seltsi auliiget.  Teadaolevalt on hobikirjanik pensionärist mustamäelane, mida võiks ka tema „Eraku eksituse“ (2018) põhjal järeldada, kus ta vihjab ka raamatusündmuste põhjal oma saare juurtele. Väidetavalt tema raamatu sündmused pärinevad enamasti tema enda elust.  Alates 2014. aastast tegutseb vabakutselise kirjanikuna, kui valmis „Trompetid udus“ (2014). Tema sulest on ilmunud nii noorteraamat („Sundsuvitaja”, 2016), lasteraamat „Tagalaane valitsejad” (2015) kui katäiskasvanutele mõelduid: „Poisike rukkis“ (2015),, „Juured ja võrsed“ (2017) ja „Keset ilu ja valu“ (2017).

Linnaelust väsinud raamatutegelane Raul, ostnud oma isa sünnikodu, siirdub suveks perega Saaremaale leidmaks vaikust ja rahu. Seal kohtub ta värvikate kohalike elanikega ja salapärased juhtumised ümbruskonnas kisuvad kogu pere sündmustekeerisesse. Pere kaasatakse kohalikku ellu ja kogukonna toimetustesse.  Eriti head suhted tekivad Raulil ja tolle kaasal Ailil ning ka nooremal pojal Lehol erakust naabri Pihla Veidaga, keda kohalikud tunnevad kui ravitsejat ja teadma-meest, kuid kellel on ka palju tumedam pool, millest ei räägita, aga mida võib vihjetest aimata. Lõpuks küll segased lood metsades uitavate kahtlaste võõraste ja laidudelt kaduvate lammastega lahenevad, aga lagedale tuleb  midagi sootuks süngemat ja kõigile ootamatumat …  Igal juhul lõpplahendus on äärmiselt ootamatu ja šokeeriv ka lugejale.

Kriminaalsetele juhtumistele vahelduseks pakub autor kauneid looduselamusi, hea looduse tundjana elamuslikke kohtumisi saarel ja laidudel elutsevate lindude ja neljajalgsetega, imelisi looduspilte merelt ja  kadakastelt rannamaastikelt, looduse stiihiast ja seiku pereelust ja keerulistest suhetest.

***
Ilmunud: E. Tuule, 2018

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Maimu Johannson
Paepealse raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga