Kimmo Takanen “Tundelukud: vabane tunnete võimusest”

Ilmunud: Varrak, 2017
Tõlkinud Piret Pääsuke

Vaimses maailmas viivad enamus probleemid lapsepõlve. Sündides oleme päris väetid ja abitud. Kõigepealt õpime ära söömise, kõndimise, rääkimise ja see on alles algus, sest tegelikult tuleb absoluutselt kõike päris algusest õppida. Sellel teel kulgedes õpime ja omandame teadmisi ja saame kogemusi. Tundelukk ongi  lapsepõlves ja nooruses õpitud viis tunda, käituda, kogeda, mõelda  ja reageerida.

Meil kõigil on tundelukud, aga kuna need põhinevad sisemistel uskumustel, mis meil on iseendast, teistest ja üldse elust, siis need uskumused ei pruugi olla meis õigesti teadvustatud ja võivad meid suunata tegutsema endale kahjulikul moel. Näiteks sunnivad meid alistuma nõudlike inimeste ees, kuna kardame ebameeldivaid tagajärgi, lähedastes inimsuhetes end liigselt ohverdama, sest tahame vältida süütunnet, kohanema erinevates olukordades, kus nõuame endalt ülihäid sooritusi, et mitte jääda kõrvalseisjaks või siis hoopis vältima väljakutseid ebaõnnestumise kartuses. Nende tõttu võime tunda ennast läbikukkununa, rumala, väärtusetuna. Tundelukud ajendavad meid teisi inimesi ka halvasti kohtlema, kas siis süüdistame neid, halvustame, kritiseerime, manipuleerime nendega. Tundelukud  võivad siirduda ahelana ka ühelt põlvkonnalt teisele. Kui laps jätkab oma vanemate käitumisviisi, siis lähevad ta oma tundelukud otse lapsele edasi.

“Vestlesin kord oma isaga, rääkisin neile oma kavatsustest. Vanaisa naeris mu jutu peale, pidas seda lobaks. Ta halvustas kõike, mida ütlesin. Isa istus vaikselt, vaevatud ilmega, otsekui oleks ta olnud väike poiss oma isa seltsis. Sel hetkel mõistsin, miks oli isa minusse alati halvustavalt suhtunud, kust ta oli seda õppinud, Sestpeale nägin isa teises valguses. Me olime saatusekaaslased.”

– Mees , kelle isa halvustav suhtumine oli tekitanud läbikukkumise tundeluku, mida ta püüdis kompenseerida samal moel nagu ta isa ja selle isa: teisi halvustades. (lk 202)

Raamatus on 18 enimlevinud tundeluku kohta üksikasjalikud kirjeldused ja mitmete testide abil saab igaüks välja selgitada oma tundelukkudega seotud tõdemuste paikapidavust enda suhtes ja seejärel tegeleda nende vabastamisega raamatus kirjeldatud skeemiteraapial põhinevate harjutuste abil.

Ei saa muuta minevikku, aga võime muuta selle mõju praegusele hetkele.

Raamat põhineb skeemiteraapial, mis on tundelukkude töötlemiseks loodud teraapiaviis. Skeemiteraapia on 1990. aastatel loodud kolmanda põlvkonna integratiivne teraapiaviis, mis ühendab endas eri teraapiaviiside parimad omadused.

***
Ilmunud: Varrak, 2017
Tõlkinud Piret Pääsuke

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Lii Räämet
Tallinna Keskraamatukogu vabatahtlik

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga