Einar Laigna “In manibus portabunt. Kätel kantud: Einar Laigna lugu”

Einar Laigna – lektor, ajaloofilosoof, vaimulik ja käsitöömeister on eriline isiksus Eesti kultuuriruumis. Niisama eriline on ka tema elukäik, mis võetud köitvalt kokku intervjuude põhjal ja koostatud jutuvormi läbi paljude peatükkide. Nende kaudu rullub lahti mitmekülgselt andeka, erudeeritud härrasmehe lugu, kus paras annus müstikat, eneseotsingut, arenguid ja tagasilööke. Juba peategelase ilmaletulek ja esimesed teadlikud kogemused sellest ilmast on niivõrd paeluvad, et kutsuvad lugejat edasi minema mööda tema elutee sirgeid ja käänakuid. Neil värvikatel radadel näeme härra Laignat haridust omandamas, talupoisi tööd tegemas, linnas töömeheelu elamas, reisimas, Jumalat teenimas ja elu müsteeriumi saladusi vaagimas. Saame osa avatud vaimuga, tohutu lugemusega ja teadmiste järgi januneva teelise pingutustest, saavutustest ja tagasilibisemistest, sest kõrge mäe tippu püüdes tuleb ette komistamisi.

Püüdlemistel alati austatud absoluudi poole avab tagasivaataja mälupilte kohtumistest erakordsete isikutega, intriigidest era- ja tööelus, trotsist ebaõigluse ja nõmeduse vastu. Muuhulgas kirjeldavad kõnekad read, kuidas kristlasest koolitatud preester sai õnnistuse otse Rooma paavstilt endalt ning kuidas ta on meditatiivselt kätelnud Euroopa uhkeimate pühakodade atmosfääris kõrgeima kosmilise jõuga ja kuulnud süvavaikuses “muusikat” iseendas.

Läbi kogu mälestusteraamatu leiame siit-sealt ridade vahelt murelikke tähelepanekuid ja hoiatusi tänapäevase ühiskonnamudeli vigadest ja ohtudest ning üleskutseid väärtustada taas elu, kui universumi korra järgi toimivat süsteemi. Auväärt Einar Laigna annab oma meenutustes kuhjaga mõtteainet, millest üks sügavamaid on:

“Kas ei peaks inimlikkus olema üle seaduste ja kas ei ole armastus ise kõrgeim seadus?”

Mina lugejana arvan, et me peaksime iga päev mõtisklema selle küsimuse üle. Elujõuline ja vitaalne, kolmandas nooruses teoloogist ajaloofilosoof, kelle mõttekäigud ei jäta siinkirjutajat külmaks, soovitab soojalt mõelda, kuidas kasutame meile antud elu hinge arenguks.

Mõjuv ja mõtlemapanev elulooraamat sobib kindlasti kõigile, kes tajuvad meie maailma ümber mõõtmatult suuremat kõiksust ja meie sõltuvust sellest. Tasub lugeda ja kuulata eakat tarka meest, keda tema enda sõnul on läbi elu absoluudi poolt kätel kantud ja kantakse siit edasi veel…

***

Ilmunud: Üksühene, 2017
Intervjueerinud Indrek Oper

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Andre Tamm
Tallinna Keskraamatukogu vabatahtlik

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga