Alan Bennett “Tema Majesteet lugeja”

Eks me ju tea, et kui hakkame lugema või muul moel raamatutega tegelema (näiteks otsime internetist mõnest e-poest mingit raamatut) või kirjutame loetud raamatu kohta lugemispäevikusse kokkuvõtet või tutvustust… no siis võib kogu ülejäänud elu seisma jääda või üldse olemata olla.

Egas kuningannal miskit teisiti pole.

Raamatust saame aimu, miks kuninganna niiväga lugemist armastama hakkas:

„Lugemine on anonüümne, jagatud ja ühine. Ja tema, kes oli elanud kogu elu teistest eraldatuna, leidis nüüd, et ta ihkas seda. Nendel lehekülgedel ja nende kaane vahel võis ta jääda tundmatuks.“ (lk 27)

Kuninganna ütles siseministrile raamatu lõpus, juba üsna palju lugenuna ja loetu üle mõtisklenuna:

“Kuid nagu te kindlasti isegi teate, ütlevad raamatud harva ette, mida tuleb teha. Raamatud üldiselt üksnes kinnitavad seda, mida te olete, võib-olla enese teadmata, juba ise teha otsustanud. Inimene võtab raamatu kätte selleks, et leida oma veendumustele kinnitust. Raamat nii-öelda lõpetab loo.” (lk 90)

Raamatust käisid ühel või teisel kombel läbi sellised kirjanikud: Virginia Woolf, Ian McEwan, Jean Genet, Charles Dickens, George Eliot, õed Brontëd, Jane Austen, Emily Dickinson, Sylvia Plath, Alice Munro, Salman Rushie ja Vikram Seth, Nancy Mitford…

Muide, väga ägeda lõpuga lugu… aga lugege ise!

Ja eestikeelse raamatu kaanel ei ole mitte üksainumas raamat vaid terve kuninglik raamaturiiul. Raamatud sellel jäävad muidugi tuvastamatuteks, kuid tõenäoliselt on seal midagi head, hinnalist ja väärtuslikku.

Raamatust aga saab aimu, mida uut ja isikupärast lisab ühe ajaloolise isiku suhtumine raamatutesse ja lugemisse seni üldtunnustatud teadmistele lugemise tähtsusest. Ja tegelikult on ju natuke kahju, et tegemist on väljamõeldud looga…

Raamatut lugedes mõtlesin ka, et mida me teame riigijuhtide suhetest-suhtumistest raamatutesse… Lennart Meri oli ise kirjanik. Toomas Hendriku raamaturiiulid (raamatukogu) Ärma talus on ikka mõnel pildil vilksatanud. Aga praegune president… ?

Ja mis võiks juhtuda siis kui juba praegu vaikselt käivituval valimiseelsel ajal mõnel valimisüritusel parlamenti pürgijatelt küsida: „Mida te viimati lugesite? Kes on teie lemmik-kirjanikud?“

Kirjastus tutvustab raamatut nii.

***
Ilmunud: Varrak, 2010
Tõlkinud Mart Paberit

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Ester Liinak
Tallinna Keskraamatukogu vabatahtlik

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga