Doris Lessing “Vanglad, milles me vabatahtlikult elame”

Tuntud inglise kirjaniku Doris Lessingi raamat sisaldab viis raadio-loengut, mis keskenduvad sellistele tänapäeva maailma teemadele nagu iseseisev mõtlemine ja ajuloputus, kriitiline mõtlemine ja massipsühhoos, üksikisiku vabadus ja grupi arvamusele allumine.

Autor toob palju mõtlemapanevaid näiteid olukordadest, mida põhjustavad inimeste pimesi allumine mõnele kuritegelikule diktaatorile või fanaatilisele ususekti juhile.  Hea näide ajuloputuse mõjust tuleneb kirjaniku enda elust, kui ta juba tunnustatud kirjanikuna püüdis  võõra nime all välja anda oma uut teost ja seda (kui tundmatu nimega autori teost) ei võtnud kirjastused vastugi.

Autor näeb siiski tänapäeva keerulises maailmas positiivseid suundi. Meie tulevik sõltub tema sõnul sellest, kuidas kasvatada rohkem selliseid lapsi, kes säilitaks sõltumatu mõtlemisviisi ega alluks massihullusele. Just üksikisikud muudavad ühiskondi, sünnitavad ideid ja aitavad maailma paremaks muuta.

Lõpetuseks autori enda sõnad :“Kõik, mis on kunagi minuga juhtunud, on õpetanud mind hindama üksikisikut, inimest, kes arendab ja säilitab omaenda mõtlemisviisi, kes hakkab vastu grupimõtlemisele ja grupisurvele. Või kes ei kohandu grupisurvega rohkem kui vaja ning säilitab vaikselt individuaalse mõtlemise ja arengu“.

Soovitaks raamatut lugeda inimestel, kes huvituvad tänapäeva maailma probleemidest ja inimkonna tulevikuväljavaadetest.

***
Ilmunud: SA Kultuurileht, 2018
Tõlkinud Krista Kaer

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Ingrid Aavik
Nõmme raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga