Tina Turner, Deborah Davis, Dominic Wichmann “Minu armastuse lugu: autobiograafia”

Raamat algab abieluettepanekuga ja ettevalmistustega pulmapeoks. Et asi liiga mesiseks ei muutuks, meenutatakse kunagist abiellumise-laadset sündmust Ike Turneriga. Pulmad Erwiniga on läbimõeldud ja ilusad. Lõpuks ometi! 73-aastaselt päris pulmad! Aga kolm kuud hiljem tabab Tina Turnerit insult. Šveitsis Zollikonis asuvas haiglas dialüüsitoolil istudes on aeg kõike meenutada.

Lapsepõlves Anna Mae Bullock´ile osaks saanud pidevad kaotused-lahkumised kasvatasid tema hinge erilise kaitsemüüri. Samal ajal koolis õpetajatele ta meeldis ja nad võtsid ta mingil kombel oma tiiva alla. Plusspunktid (elu)tarkadele raamatukoguhoidjatele: just kooli raamatukoguhoidja soovitas Annal parema kehaasendi tarbeks kõht sisse tõmmata – ja seda on lauljanna teinud kogu elu.


Edasi kohtumine Ike Turneriga – lähikonna klubide kõige populaarsema ja töökama muusikuga. “Elasime ja toitusime muusikast, isegi kui me ei esinenud, kas siis proove tehes või hilisõhtuti klubides käies. Meil oli koos lõbus – ääretult lõbus – ja see oligi kõik.”

Ike oli ääretult nupukas ja tohutult musikaalne. Kuid ta polnud laulja. Ta tahtis olla täht, aga seda saavutada oli tal võimalik vaid Anna abil. Et seda täiuslikult korraldada, muutis Ike kunagise ansambli Kings of Rhythm nime Ike & Tina Turner Revue`ks. Olemata abielus, sai uue nimega Tina Turnerist lihtsalt Ike`i omand. Mees registreeris kaubamärgi Tina Turner enda nimele …

Esimene reis Euroopasse näitas Tinale, kuidas ja kus ta tahaks elada. Inglismaal viibides käis Tina esimest korda selgeltnägija juures, millest sai alguse üks tema kirgesid terveks eluks. Ja miks mitte, kui selgeltnägija ütleb sulle midagi nii ilusat: “Sinust saab üks suurimatest staaridest. Sinu partner langeb nagu leht sügisel puult, kuid sina jääd ellu ja liigud edasi.”

Kooselu kirjeldus on masendav, jääb arusaamatuks, kuidas on võimalik sellist elu üldse taluda. Ike oli kontrollimatu. Ja Tina polnud ainus, keda ta halvasti kohtles. Pöördumine budismi poole aitas lauljal oma elus asju muuta.

1976. aasta suvel põgenes Tina mehe juurest. Paguluspäevil redutas ta oma budistlike sõprade, nende sõprade ja sugulaste juures. Kuid Ike soovis kätte maksta: kõik, kes püüdsid naist aidata, olid ohus: küll süüdati põlema nende autosid, tulistati majade pihta jmt. Abielulahutusest tuli Tina Turner välja väärikalt: ta sai enesele õiguse kasutada Tina Turneri nime ja kaks Jaguarit.

Tina Turneri mänedžeriks saanud Roger Davies mõistis, et Tina jaoks on oluline saada Euroopa publikule tuttavaks. Järgnesid esinemised kõikjal – Poolast kuni Aasia riikideni.

“Minu elu kõige imelisemad ajad saabusid koos minu kõrgustesse kerkima hakkava soolokarjääriga. Sain sõna otseses mõttes oma saatust tänada – ja tegingi seda – pärast albumi “Private Dancer” ilmumist: käisin turneedel koos Rolling Stones´i, Rod Stewarti, Lionel Ritchie ja Bryan Adamsiga, osalesin koos Mel Gibsoniga filmis “Mad Max 3: Kõuekuppel”, sain mitu Grammy auhinda, salvestasin dueti David Bowie´ga – mulle langes osaks nii kunstiline vabadus kui ka müügiedu.”

Armumine karismaatilisse Erwin Bach`i oli olulisim põhjus, miks Tina otsustas püsivalt Euroopasse kolida. Teiseks ei soovinud ta enam kunagi kokku puutuda Ike´ga ja kolmandaks tõdemus, et ta oli välismaal edukam kui kodus. Erwin Bachiga seoses ei olnud nende probleemiks tavatu vanusevahe. Pigem olid mureks nende erinevad taustad, elukogemused ja isiksused. Hea näide erinevustest on kirjeldus, kuidas Tina otsustas Erwini poissmehekorterit ümber kujundama hakata. Naise asjadelembus oli täiesti vastupidine mehe minimalistlikule stiilile kodukujunduses. Sisustussõda käib jätkuvalt …

Tina Turnerile meeldivad Šveitsi aastaaegade vaheldumine ja kohalikud kombed, kus “reeglid ei ole mitmeti mõistetavad ning seetõttu on kõik alati selge”.

Hell teema, mis Tina Turneri hingel kripeldas, oli suhted emaga. Ema oli ta lapsena hüljanud. Hämmastav oli ema ükskõikne suhtumine tütre andesse – ta lihtsalt keeldus sellesse uskumast, pannes tütre edu meeste arvele.

2005. aastal anti Tina Turnerile elutööauhind. George W. Bush ei jätnud tseremoonial mainimata, et Tina Turnerile kuuluvad muusikaäri kõige kuulsamad jalad.

2007. aastal suri kokaiini üledoosi tagajärjel Ike Turner – lõpuks oli kõik jäänud seljataha …

69-aastaselt pensionipõlvest loobudes, valmistudes “Fiftieth Anniversary” turneeks, asus Tina Turner rõõmuga tööle. Aga puudus endine energia, tihti pidi ta ennast sundima, juhtus, et ta ei suutnud lauldes kõiki õigeid noote tabada. Pärast tuuri viimast kontserti ütles ta endale: “Enam ma tagasi ei lähe.”

Edasi juba elu proua Bachina. Kui Tina uskus, et võtab elu oma kontrolli alla, siis haigused, mis teda järjest tabasid, nii ei arvanud. Insult, kõrge vererõhk, kahjustunud neerud, tasakaaluhäire, soolevähk… Mõtted surmast ja liitumine abistatud enesetapu teenust pakkuva organisatsiooniga Exit. Haigustest laastatud inimene mõtleb tihti kummaliselt: lauljanna otsustas usaldada oma tervise alternatiivmeditsiini hoolde, langedes homoöpaatia võrku. Aga päris ravimite võtmata jätmine põhjustas tõsiseid komplikatsioone. Kuna nüüd ei jäänud muud üle kui neeru siirdamine, otsustas Erwin annetada enda ühe neeru abikaasale. Nüüd on Tina Turneril kolm neeru (hea teada: kasutuid neere ei eemaldata).

2018. aastal tuli välja muusikal “Tina: The Tina Turner Musical“. Tina andis peaosatäitjale Adrienne Warrenile oma õpetussõnad kaasa. Esietendusel tegi Adrianne vapustava rolli, võttes üle ka üdini seksika Tina Turneri esinemispõhimõtte: võtta sihikule alati publikus olevad naised, sest “kui suudate võita tüdrukute heakskiidu, on teil käes ka poisid”. Tina Turner oli saanud väärilise järglase.

Käesoleva raamatu üks pluss on register. Olles läbi lugenud ka Tina Turnerist varem ilmunud Mark Bego teose “Tina Turner: kõiki reegleid rikkudes”, olen tänulik seal leiduvale diskograafiale. Kaks erineva lähenemisnurgaga raamatut (ka neis sisalduvad fotod on enamuses erinevad, v.a kaanepilt) kokku pannes saab hea ülevaate rock´n´rolli kuninganna elust. Raamat tekitas huvi Tina Turneri varasema loomingu vastu, hilisem on nagunii pidevalt pildil. Vaadake ja kuulake Youtube´ist – loetule täienduseks täitsa hariv.


Vaata leidumust e-kataloogis ESTER



Riina Pohlak
Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja



Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga