Joe Levy “Lahendamata mõistatused”

Saladused on lummavad, mõistatused ligitõmbavad ja konksuga ülesanded intrigeerivad paljusid.  Mõistatused annavad mõtteainet ja panevad otsima lahendusi, viivad mõtted teistele maailmadele, tavamõistuse jaoks ehk käsitlematutele asjadele. On nähtusi, mis jäävadki seletamatuteks, on sündmusi, millele otsib lahendusi ratsionaalne mõistus ja mõni mõistatus leiab lahenduse teaduse vahendusel pärast paljusid aastaid. Sageli ümbritsevad meid tõendid, mida me ei märka, kuigi mitmete tsivilisatsioonide müüdid räägivad analoogsetest sündmustest ja nähtustest. Vahel aga annab ajalugu hoopis alust kujutelmale.

Mis tegelikult toimus suure veeuputuse aegu? Kui Eestimaa suvel sajab 40 päeva järjest, kas siis on ka see veeuputus? Mis toimus tegelikult Siberi taigas, oli see meteoriit või äkki hoopis ajast ees tuumakatastroof, kuidas tekkisid viikingite külad Põhja-Ameerika rannikule või kuhu kadus – kui oli üldse olemas – templirüütlite aare. Kas plesiosaurus Nessy ikka päriselt elab veel tänapäevalgi Loch Ness’i järves ja miks ta sel juhul ei taha end rahvale näidata? Turismikeskuse muuseumi kõrval tiigis olev kummisaurus ei ole küll tõsiseltvõetav. Kes joonistas Andidesse Nazca jooned või viljaringid Wiltshire’i Inglismaal ja Šveitsis Diessenhofenis? Või kuhu kadus Seaduselaegas ja kust pärineb Torino surilina? Kuidas ja kes, mis eesmärgil püstitas Lihavõtte saarel hiiglaslikud kivikujud või milleks on püstitatud hiiglaslikud kiviringid Inglismaal (ja Prantsusmaal)? Kuhu kadusid või kuidas, ning kustkohast ilmusid välja salapärased tundmatud inimesed?

Kes otsib, see leiab ehk tedagi rahuldavad vastused? Laske oma fantaasial lennata, võtke kätte see raamat ja maailm muutub palju põnevamaks või hoopis veel salapärasemaks.

***
Ilmunud: Varrak, 2019

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER.

Maimu Johannson
Paepealse raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.