Sally Rooney „Vestlused sõpradega“


Raamatu tegevustik leiab aset ülemaailmselt tuntud kirjanduslinnas Dublinis. Keset kultuurselt rikkalikku keskkonda üritab oma kohta maailmas leida 21-aastane Frances, kelle suhted iseenda, sõprade ja perekonnaga on sageli kõike muud kui stabiilsed.

Olles ühel luuleõhtul tutvunud ajakirjaniku Melissa ja tema abikaasa Nickiga, hakkab noore naise elus järjepanu juhtuma sündmusi, mis on varjutatud saladuselooriga. Tekib olukordi, kus tuleb kaaluda, kas arvestada vaid enda tunnetega või on ka teiste inimeste heaolu tähtis, kas valedele rajatud suhtel saab olla tulevikku või on selleks alusvundament siiski liiga habras …

Läbi naise vaatepunkti kerkivad esile teemad nagu armastus, seksuaalsus, tervis ning isiklik areng ja toimetulek tänapäeva ühiskonnas. Raamatu autor kirjeldab ehedalt näiteks naise reproduktiivse süsteemi haigustega seonduvaid hädasid, peatub tahtlikul enesevigastamisel ning räägib ilustamata laastavate ja negatiivsete mõtete jõust.

Lugu areneb kogu raamatu vältel edasi aegamööda, põigates sisse peategelase Francese mõttemaailma. Realistlik olukirjeldus ja sõnavalik muudavad lugemise kaasahaaravaks, samuti saab võimalikuks suhestumine tegelastega ja kaasajaga. Nagu on kirjutanud kirjastus Varrak, on tegemist „briljantselt täpse ja teravalt taipliku teosega, mis kujutab elavalt nooruse võlu ja karisid“.

***

Ilmunud: Varrak, 2019

Tõlkinud: Triin Tael

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Laena raamatukogust OverDrive (inglise k), (vene k)

Laura Tamsalu
Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga