Ain Kütt „Risti soldati mõistatus: Sagadi paruni mõrvalood“

Kõik, kes on kunagi külastanud Põhja-Eestis asuvaid mõisaid – Sagadi, Palmse, Vihula – teavad, kui kenasti need on taastatud oma esialgsel kujul. Ent kaasajal on neil sootuks teine funktsioon kui vanasti, mil olid kõik asjad hoopis teisiti kui praegu. Neis mõisates asuvad nüüd hotellid, muud külastuskeskused ja vaba aja veetmise kohad.

Kunagi aastasadade eest elasid neis uhked mõisahärrad ja peened mõisaprouad ja -preilid, kes kaunite kleitide sahinal mööda kalleid mõisasaale ringi jalutasid ja lisaks muule tegevusele ka intriige punusid. Ei puudunud inimestevahelised arusaamatused ka endisaegadest ja probleeme lahendati paljuski samal viisil nagu tänapäeval.

„Risti soldati mõistatus…“ on kergesti loetava tekstiga kaasahaarav lugemispala. Raamat viib lugeja eelpool nimetatud Lääne-Virumaa mõisatesse 19. sajandil. Kõne all on tolleaegsete perede tegemised ja mured. Probleem raamatus keerleb tänapäevalgi tuntult ikka raha ja armastuse ümber rikaste elus. Mõrv, mille sooritajat hoolega taga otsitakse, toimub samuti väljavalitute seas.

Ühtlasi võib trükist pidada ka üleskutseks inimestele tänapäevaselt korrastatud mõisate külastamiseks… tulge, tundke end mõnusalt ja heitke pilk tagasi minevikku ning kujutlege end hetkeks möödunud aegadesse, nende samade probleemide keskele, mis küll erinevad ent samal ajal ka täiendavad üksteist igal ajastul.

***

Ilmunud: Hea Lugu, 2019

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Eve Lausma

Laagna raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga