Justine Hankins „Armastades kasse: Lummav kogumik kassidest

Sel suvel sai loetud mitmeid raamatuid kassidest.

Aga kasse ja kassiraamatuid pole kunagi liiga palju. Kasse küll kipub inimestel paraku „üle jääma“ ja see tähendab muuhulgas ka seda, et neid „omapäi kõndivaid“ nurrikuid saab liiga palju ja… kasvõi juba sellepärast on vaja selliseid asutusi nagu Battersea Koerte ja Kasside Kodu. See avati aastal 1860 ning selle rajaja Mary Talby andis pühaliku tõotuse, et mitte kunagi ei tõrjuta kõrvale ühtki abi vajavat looma. Neid hoolealuseid on avamisest alates olnud rohkem kui kolm miljonit.

Aastal 2015 avas Tema Majesteet kuninganna Elizabeth ametlikult Battersea Mary Tealby varjupaigad.

Raamat aga räägib kassidest palju põnevat: kassi kehast ja käitumisest, kassidest müütides ja legendides… kuidas kass on helilooja kaaslaseks, olles muusikalise muusa rollis. Jne. Jne.

„Kassid ja inimesed on läbinud kokkusaamiseks pika tee noist kaugetest aegadest peale, mil kassid algul vapralt, kuid ettevaatlikult lähenesid varajastele asulatele. Alguses rajanes see mõlemapoolsel isiklikul huvil. Me olime tahtmatult loonud kenad kodud hiirtele, kes olid meie jaoks märksa vähem isuäratavad kui kassidele. Kui närilised tegid endale tee meie viljaaitadesse, nägid kassid selles liiga head juhust, mida ei saanud jätta tähelepanuta, ning meil oli hea meel neid enda lähedal näha senikaua, kuni nad meile kasulikud olid. Et kassid olid oma tööks oivaliselt hästi kohanenud, pole inimesed nende muutmiseks eriti palju teinud. Isegi tänapäeva kassid on tähelepanuväärselt sarnased oma metsikute nõbudega nii välimuselt kui ka iseloomult.“ (lk 174)

Rahva Raamat tutvustab seda raamatut nii: Justine Hankins „Armastades kasse: Lummav kogumik kassidest

***

Ilmunud: Pegasus, 2019

Tõlkinud: Helje Heinoja

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Ester Liinak

Tallinna Keskraamatukogu vabatahtlik

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga