Yuval Noah Harari. Sapiens. Inimkonna lühiajalugu

Selle raamatu kaante vahele on koondatud inimkonna lühiajalugu, aga mitte päris sellisel moel nagu me oleme harjunud ajalooraamatuid lugema. Siin ei ole aastaarvude kaupa sündmuseid ja sõdu kirja pandud. Mõnda olulisemat on küll mainitud, aga rohkem on siin keskendutud sellele, kuidas terve inimkond on arenenud tänaseni.

Raamat on jaotatud neljaks osaks: Kognitiivne revolutsioon, põllumajandusrevolutsioon, inimkonna üheks liitmine, teadusrevolutsioon.

Autor alustab ajast umbes 70 000 aastat tagasi, mil inimteadvus tekkis. Ta uurib, kuidas homo sapiens avaldas mõju ümbritsevale keskkonnale ning teistele loomadele. Kuidas suutis tavaline inimene alistada kõik teised elusolendid ja miks põllumajandusrevolutsioon ei olnudki inimesele nii kasulik. Kuidas küttidest-korilastest kujunesid tänapäeva inimesed ja võimalikest tulevikuarengutest. Küttide-korilaste ja tuleviku vahele jääb veel palju palju muud huvitavat ja kahjuks ka mitte nii positiivset arengut, mida autor siin kajastab ning mille üle arutleb. Lõpuks küsib autor ühe olulise küsimuse. Kas homo sapiens on täna õnnelikum kui näiteks keskajal? Vastus ei olegi nii ilmne.

Mul on väga hea meel, et ma selle raamatuni lõpuks jõudsin. Mulle väga meeldis ning lisaks avardas raamat mu maailmapilti. Mõningatele asjadele vaatan nüüd hoopis teise pilguga. Näiteks põllumajandusrevolutsioonile ja sellele kuidas tänapäeva ühiskond kohtleb loomi. Soovitan kõigile lugeda. See on üks asjalik raamat ja väärt lugemist. Kindlasti üks parimaid raamatuid, mida ma sellel aastal lugenud olen.

***

Ilmunud: Äripäev, 2017

Tõlkinud: Anu Põldsam

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Triinu Rannaäär
Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga