Vladimir Giljarovski „Moskva ja moskvalased“

Vladimir Giljarovski „Moskva ja moskvalased“ on algselt ilmunud 1934. aastal ja eestikeelses tõlkes ei ole mitte kogu teos vaid valitud palad. Raamat on ilukirjanduslik ajastuportree läbi 19. sajandi lõpu ja 20. sajandi alguse Moskva. Ajakirjanik Vladimir Giljarovski (1855-1935) on kirjeldanud Moskva elu ja olustikku nii kõrgema klassi kui kõige madalama kihi elus. Ta kirjeldab Moskva muutumist suurlinnaks, kus soodest saavad asfalteeritud tänavad ja kerkivad tehased. Tema raamatust õhkub oskust olla koos  nii allilma tegelastega ja jagada nende muresid ja vaeva kui sõbrustada kõrgema seltskonna rahvaga. Seda kõike, mida ta seejuures kogeb, kirjeldab ta väga huvipakkuvalt. Raamatus käsitletakse kõiki elu külgi, nii üliõpilaste elu, erinevate seltside elu kui saunakombeid, lärmakaid pidusid ja vaikseid jalutuskäike. Ilmekalt on edasi antud nii viletsust kui hiilgust, vargust ja ülimat lahkust ja ka rumalust. Kirjeldatud on nii šikke kaupluseid kui ohtlikke aguleid. Autor on oma materjalidesse väga põhjalikult süvenenud ja annab seda väga loetavalt edasi ka oma lugejale. See oli murranguline aeg ka moskvalaste elus, oli ju 1905. aasta revolutsioon ja 1917. aasta sõda. Giljarovski oli oma eluajal Moskvas üsna tuntud ja ta on jäädvustatud I. Repini  maalil. Raamatut illustreerivad reprod ja fotod.

***

Ilmunud: Tänapäev, 2019

Tõlkinud: Veronika Einberg

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

Siiri Alvela
Torupilli raamatukogu

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga