Sylvia Plath „Klaaskuppel“

„Klaaskuppel“ on Sylvia Plath’i autobiograafiliste sugemetega romaan, mis ilmus esmakordselt 1963. aastal. Sylvia Plath töötas 1953. aastal külalistoimetajana ühe New Yorgi ajakirjas. Selle ta sai jutuvõistluse auhinnaks.

Sellega siin raamatus sündmused algavadki. Nooruke Esther Greenwood on samamoodi võitnud töökoha maineka ajakirja juures. Kõik oleks nagu ilus ja suurepärane, võiks öelda, et unistuste elu. Selle ilusa pealispinna all varitseb aga midagi muud. Esther variseb vaimselt kokku. Ta ei suuda enam magada, süüa ja kirjutada. Lisaks tekivad mõtted enesetapust. Ta mõtleb ning ka proovib erinevatel viisidel endalt elu võtta. Seetõttu satub ta vaimuhaiglasse.

See oli huvitav ning kaasahaarav raamat. Nii ehedalt on edasi antud depressioonis oleva inimese mõtted ja tunded. Olgugi, et raamat on kirjutatud üle viiekümne aasta tagasi, on see siiski nii kaasaegne. Muidugi on olemas ka antud ajastule omast suhtumist ja mõtteid. Eelkõige puudutab see naise rolli ühiskonnas. Ülikooli mindi peamiselt sellepärast, et leida endale sobiv mees ning peamine eesmärk oli ikkagi olla koduperenaine. Esther satubki selle olukorra lõksu. Tema ei unista eriti abielust, aga samas ta ei tea ka päris hästi, kelleks ta saada tahab. Ta teab, et ta lihtsalt tahab kirjutada. Need teemad on autor siin suurepäraselt edasi andnud. Peale vaimuhaiglast vabanemist küsib tema tuttav noormees, kelle abieluettepanekust ta on keeldunud, et kes sind peale siit vabanemist enam tahab. See näitab tolleaegse ühiskonna suhtumist.

Raamat on tõsisel teemal kirjutatud, aga ometi on siin ka helgeid momente. Autor näitab, et alati on lootust paraneda ning sellest august välja ronida. Samas, kes on Plathi eluga kursis, siis tal endal sellest eriti abi ei olnud. Igal juhul soovitan raamatut lugeda. Tegu on klassikaks saanud teosega.

***

Ilmunud: Postimees Kirjastus, 2019

Tõlkinud: Inna Feldbach

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER (Eesti Raamat, 1995)

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER (Postimees Kirjastus, 2019)

Triinu Rannaäär
Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga