Marju Karin „Naine: otse ja ausalt“

Marju Karini raamat „Naine. Otse ja ausalt`“ on kõike muud kui lihtsalt teos naiseks olemisest. Selles on tema enda elulugu, elulist filosoofiat, huumorit ning palju otse ja ausalt ütlemist. Need otse ja ausalt ütlemised on autorile kohaselt vürtsikad ning ilma igasuguse ilustamiseta ning see teeb raamatu lugemise äärmiselt kergeks ja meelelahutuslikuks.

Kuid kindlasti ei saa väita, et nende näiliselt kergemeelsete ütlemiste taga puuduks sügavam tähendus. Raamatus leidub palju seesugust, mida sooviksin uuesti kordi ja kordi üle lugeda, et see oma mällu talletada. Raamat on näiliselt pealiskaudne, kuid tegelikkuses väga sügava sisuga. Mind pani see mõtlema erinevate raamatus käsitletud teemade üle ning see sundis taaskord teatud unustuse hõlma vajunud valdkondades teostama ajurakke ragistavat süvaanalüüsi.

Raamatut lugedes tabasin end korduvalt mõttes kaasa aplodeerimas ja ütlemas: „Täpselt nii!“. Kuigi Marju Karin on meditsiinilise haridustaustaga inimene ja seetõttu oma mõttemaailmalt äärmiselt pragmaatiline, mis paljuski minu mõttemaailmale vastandub, leidsin ma ennast siiski korduvalt tema elutarkustega samastumast ja osaliselt isegi oma varasemaid väärtusi üle vaatamast.

„Naine: otse ja ausalt“ on teraapiline teos, mis annab juurde positiivset energiat, enesekindlust ning elujõudu. See ei ole niivõrd teadmiste saamise kuivõrd positiivsete emotsioonide kogumise raamat. Raamat käsitleb kõiki ühe naise elus olulisi etappe nagu töö, mees, lapsed, armastus, depressioon jne. Marju Karini enda julgelt elatud elu on motiveeriv ja inspireeriv ning annab võimaluse igal naisel mõelda, et kui tema seda suutis, siis suudan mina ka. Autor ei anna ruumi enesehaletsusele ja ohvrimeelsusele, vaid julgustab vastutama ise oma elu eest, olema tugev ning kohati egoistlik, sest need oleme meie ise, kes kujundavad oma elu ning ei ole kellelgi õigus hiljem teiste peale sõrme viibutada.

Soovitan raamatut lugeda kõigil (ka meestel), kes vajavad sombusesse talve natukene elulist turgutust, sest seda see raamat just ongi, klaasike vitamiinikokteili halli argipäeva.

***

Ilmunud: JES Kirjastus, 2020

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Gerli Kuus
Nurmenuku raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga