Scott Kelly ja Margaret Lazarus Dean “Visa hing: üks aasta kosmoses”

Iga lend kosmosesse tähendab elu või surma. Vähimgi vale liigutus või kalkulatsioon võib sulle või su kolleegile maksta kellegi elu. Terve maailm (sh presidendid) jälgivad su tegemisi ning tihti võib olla keegi võõras esimene isik, kes saab teada mõnest tähtsast faktist või sündmusest enne sind ning su lähedasi. Privaatsus ning “oma ruum” on mõisted, mis kosmosesüstikus elades ei oma mingit tähendust.

Need on mõned faktid, millega tuleb leppida, kui oled valinud sellise elukutse nagu astronaut. Scott Kelly (ja Margaret Lazarus Deani) kirjutatud raamat on aus ning ilustamata kirjeldus astronaudi elust. Kogu protsess arstlikest läbivaatustest ja füüsilisest treeningust kuni kosmosejaamas elamiseni on üks suur meeskonnatöö. Koostööd teevad erinevad riigid ning mitmed tuhanded inimesed, kes kõik soovivad, et ettenähtud missioon õnnestuks ning osalejad saabuksid ohutult tagasi maale. Palju vaeva tuleb näha enda iseloomu, tervise ja väljaõppe kallal. Arvestada tuleb alati teiste inimestega ning tihti peab teiste vajadused seada kõrgemale (jagada tuleb kitsastes ruumides teiste indiviididega õhku, vett, toitu ja isegi uriini, mis töödeldakse tagasi veeks). Kosmoses olles tuleb võidelda hirmu, kahtluste ning üksindusega. Toeks on küll meeskonnakaaslased, kuid pikk eraldatus oma perekonnast, tuttavatest ja kaaskodanikest mõjuvad inimese psüühikale pigem halvasti. Astronaut peab arvestama ka sellega, et tema keha ja tervis võivad saada kosmoses viibides pikaajalisi kahjustusi, mis ei avaldu kohe maale naastes:

“Oma viimasel lennul kosmosejaamas, mis kestis 159 päeva, kaotasid mu luud oma massi, mu lihased kärbusid ja veri paigutus mu organismis ümber, nii et see kurnas südame seinu ning need õhenesid. Mis veelgi murettekitavam — mu nägemine hakkas halvenema, nagu juhtub paljude astronautidega. Olen saanud maapealsete inimestega võrreldes kolmekümnekordse kiirgusdoosi, mis on võrdne umbes kümne rindkerest tehtava röntgenpildiga iga päev.”

Taolisi lõike ja veelgi šokeerivamaid tõdemusi leidub raamatus palju. Raamatus vahelduvad peatükkide kaupa viimaste aastate kosmoselennud ja lapsepõlvemälestused. Scottil on kaksikvend, kes on samuti astronaut. Õpilase ja tudengina nägi Scott palju vaeva, et saada rahuldavaid hindeid, tal oli raske keskenduda tundides ning omandada teadmisi sama kiirelt kui kaasõppijad. Kümmekond aastat hiljem on ta austatud ja kogenud lendur ning astronaut, kes on rahvusvahelise kosmosejaama ISS pardal elanud kauem kosmoses kui mõni astronaut on aastakümnete jooksul kosmoseruumi külastanud.

Raamat on arusaadavalt kirjutatud ning erialased mõisted on osavalt tekstis ära seletatud. Raamatut oli väga põnev lugeda ning iga leheküljega saab teada nii mõndagi hirmutavat, kuid olulist kosmose ja astronaudi elukutse kohta.

***

Ilmunud: Ühinenud Ajakirjad, 2018

Tõlkinud: Tanel Saimre

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Birgit Kirsipuu
Sääse raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.