Chimamanda Ngozi Adichie ”Pool kollast päikest”

”Pool kollast päikest” jutustab Biafra vabariigi iseseisvuspüüdlustest Nigeeria kodusõja ajal 20. sajandi teises pooles. Raamatu autor, Nigeeria kirjanik Chimamanda Ngozi Adichie valiti 2015. aastal ajakirja „Time“ saja mõjukaima inimese hulka. Lisaks on autorile omistatud koguni 15 audoktori kraadi, teiste hulgas Yale’i Ülikoolilt.

Romaani keskmes on ühe perekonna lugu ja nende eluolu magusvalusad kirjeldused kodusõja vältel.  Lugedes tekivad elavad kujutluspildid meeleolukatest perekondlikest koosviibimistest, arusaamatustest, piinavast nukrusest kaotatud lähedaste tõttu ning võikatest sõjakirjeldustest ja masendusest, mis surma ja kaotustega kaasneb.

Eluolude kirjeldustesse on põimitud igapäevaseid elulisi hetki, kirglikku armastust, haigetsaamist, andestusi, teineteise eest hoolitsemist.

Nagu raamatu tõlkija kommentaariski kirjas, Biafra loo peab jutustama pereliige Ugwu – jutustama seestpoolt, jutustama vaesest külakohast tulnud poisina, kes nägi sündmusi ja nende inimesi nende totaalsuses, kes ei räägi üksnes poliitikast ja põgenikest ja näljast ja surmast, vaid ka esmakordsest kohtumisest külmkapiga ja veekraaniga, esimesest armastusest, inglise keele hääldamisest, hirmust nõiduse ees, oma hullust, kuid armastusväärsest isandast.

***

Ilmunud: Varrak, 2018

Tõlkinud: Triinu Pakk

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Reili Lehis
Tallinna Keskraamatukogu vabatahtlik

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.