Praskovja Mošentseva “Kremli haigla saladused: kirurgi märkmed”

Raamat on kirja pandud Praskovja Nikolajevna poolt. Arst, kes töötas Kremli Haiglas 30 aastat. Ta oli kummalise nimega tunnustatud kirurg, erakordsete võimetega tugev naine. Muidugi ka väga töökas ja andekas inimene. Tema kätel oli võime elundeid eristada sõrmedega kombates. Käed asendasid silmi, seega võis ta isegi kinnisilmi opereerida. Hüpnoosigi õppis ta ära paari nädalaga.

Raamatus kirjutab ta oma keerulisest lapsepõlvest, oma teest meditsiinisüsteemi, õppimistest ja raskest sõjaajast ning tööelust Pariisis ja Jugoslaavias. Kõige pikemalt kirjeldab ta oma kokkupuuteid NSV Liidu kõrgete riigiametnikega, kuulsate artistide ja juhtivspetsialistidega. Ta tegi oma tööd suure südamega ja armastusega.

Siit saab teada, kuidas ta ravis, milliseid erilisi ja kummalisi juhtumeid koges, kuulis ja pealt nägi. Kuid isegi kirjaniku jaoks oli Kremli Haigla ajaloos palju seniteadmatut, mõistatuslikku ja isegi traagilist. Mind paneb see mõtlema, mida ta veel teadis ja kirjutamata jättis …

Hämmastavad lood – väga erinevad, naljakad ja traagilised.

Jätan lugejale avastamiseks, kuidas ta ravis Stalini diureesi, teda ise nägemata ning mis juhtus kanajalaga patsiendiga. Raamatust saab teada ka, mis juhtus kirurgi elukohas Kirjanike Majas, kus ta elas 40 aastat.

Šolohhovi näiteks pidi ta üle kavaldama, et teda üldse saaks ravima hakata. “Nagu emahunt hüppasite mulle kallale. Ei andnud aega toibumiseks, kui muutsite mind kipskujuks…Tõeline emahunt.”

Suur kirjanik Šolohhov nägi Praskovjas juba noorena kirjanikku, õnneks saigi see teoks aastakümneid hiljem. Kirurg pani oma mõtted kirja eelkõige lähedaste jaoks, aga ka meile annavad need memuaarid ajaloo seisukohalt hea ülevaate 1920-1980ndate ajastust Venemaal ja NSV Liidus.

Mulle arstide poolt kirja pandud lood meeldivad. Olen ise ka ühe minu jaoks väga targa arstiga kokku puutunud, olles ravil 1991.aastal sõjaväehaiglas, mis asus praeguse KUMU asemel. Olen mõelnud, et kui paljudel eestlastel selline võimalus avanes? Arstide ees suur kummardus!

***

Ilmunud: Tänapäev, 2019

Tõlkinud: Jüri Raudsepp

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Leelo Ainsoo
Sotsiaalse kaasatuse peaspetsialist

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga