Arikawa Hiro „Rändava kassi kroonikad“

Soovitan julgelt seda raamatut lugeda. Ja mitte ainult kassi- ning koerainimestel, vaid kõigil, keda puudutab teema inimese elu mõttest. Ja üldse elu mõttest. Ning hoolimisest ja vastutusest.

Lugu areneb mitmel tasandil. Hulkuva kassi tee inimese ellu ja tema tee inimese elu lõpul. Mis saab  meile lootvatest lähedastest lemmikutest, kui meil ei ole enam võimalik nende eest hoolitseda? Hoolitsemine ja hoolimine on vastastikune. Raamatut lugedes näeme, et kass hoolitseb enda peremehe eest samamoodi nagu peremees tema eest, ainult kassilikus võtmes. Raamatus põimuvad traagilised episoodid ja minevikusündmused muheda huumoriga. Minevik põimub reaalse tänase eluga. Kohtumised ja sündmused lapsepõlves ning nooruses on viinud peategelase just sellesse hetke, milles ta on praegu. Lõpplahendust võib aimata juba raamatu alguses, aga liigutav ning mõtlemapanev on teekond paratamatuseni.

Lugu on Miyawaki Satorust ja tema kassist Nanast. Lugu on peremehe ja kassi teekonnast leidmaks kassile uus kodu. Läbi kogu loo võime aimata põhjuseid, miks Satoru seda tegema peab, kuigi neid otseselt ei öelda. Kurb selge tõde selgub raamatu lõpus.

Hulkuv kass Nana armastab magada Satoru auto kapotil. Toimub kohtumine, mis seob kassi ja inimese teekonna edaspidiseks. Kuna kass meenutab Satorule tema eelmist kassi Hachit, siis tulvavad esile lapsepõlvemälestused. Eelmise kassi leidmine koos sõbra Kosukega, vanemate surm, kohtumine erinevate lapsepõlvesõpradega ja esimese kassi Hachi surm autoavariis. Läbiv on teema vastutusest. Millal on lapsel lubatud võtta lemmikloom ja milleni viib vanemate keeldumine? Keeldumise tulemuseks võib olla võõrandumine, isegi vihkamine ja eluaegne trauma. Kas katkikraabitud mööbel on tähtsam lapse tunnetest?

Sõber Yoshimine loost näeme väga levinud olukorda, kus vanematel on esmatähtis töö ja karjäär ning laps jääb tähelepanuta. Küll aga on ta hea laps, sest ta saab endaga hakkama ja ei sega vanemaid. Järgnebki vanemate lahutus, sest kummalegi on kõige tähtsam tema karjäär, mitte teine inimene. Õnneks on lapsel olemas hooliv vanaema, kes saabki tema perekonnaks.

Sugi ja Chikako loos on läbiv armastuse ja armukadeduse teema.

Satoru tädi Noriko hoolitsus kassi ja Satoru eest ning tema enda lugu on raamatu lõpus üks loo olulisemaid teemasid.

Iga peatükk viib meid kokku erinevate tegelastega, nii inimeste kui loomadega. Paralleelselt arenevad lood inimeste ja lood loomade vahel. Väga turgutavad on kassi tähelepanekud inimsuhetest.

Huvitav on tutvuda Jaapani eluoluga ja loodusega. Hea on hoida Google avatuna, et leida tundmatute sõnade tähendusi ja avastada Jaapani kultuuri. Näiteks võib otsida infot kokeshi-nukkudest või tuntud Jaapani ilubrändi Yojiya puudripaberitest.

Raamatu pealkirjast ja kaanekujundusest võiks arvata, et tegemist on romantilise loomaraamatuga kassifriikidele, kuid tegelikult avaneb kurva lõpuga südamlik, sügav ja sisukas lugu.  Tõsi küll, hoolimata tõsistest teemadest on lugeda kerge ja raamat on haarav.

Ka kaanekujundus ja illustratsioonid on armsad ning soojad.

Soovitan lugeda!

***

Ilmunud: Tänapäev, 2019

Tõlkinud: Margit Juurikas

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

Hele Tunnel
Männiku raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga