Liane Moriarty “Suured väikesed valed”

Liane Moriarty on Austraalia päritolu autor, kelle teostest on eesti keelde tõlgitud kolm raamatut: “Abikaasa saladus” 2014, “Suured väikesed valed” 2018 ja “Üheksa võhivõõrast” (olemas ka e-raamatukogus ELLU) 2019.

“Suured väikesed valed” põhjal on tehtud ka HBO samanimeline lühiseriaal, mis sai 2017. aasta kõige mõjukamate teleauhindade jagamisel kokku kuus Emmyt. Isiklikult seda sarja näinud ei ole, seega on minu muljed üksnes raamatu põhjal. Ja need muljed on positiivsed, loetu pakkus mulle kui lapsevanemale kuhjaga äratundmisrõõmu!

“Suured väikesed valed” jutustab kolme pereema – Jane´i, Madeline ja Celeste´i elust. Igaühel neist on oma minevik ja probleemid, eriti Celeste´i puhul ilmneb, et inimese väline fassaad võib olla kaugel sellest, milline on tema tegelik elu. Juba raamatu alguses on selge, et keegi on surma saanud ja käib uurimine, mis juhtus. Muu tegevusega paralleelselt saame lugeda tegelaste ütlusi ülekuulamiselt. Nende kaudu saame teada, et tegemist on ühe lapsevanemaga koolist, kuid kellega? Ja kas see oli õnnetus või hoopis mõrv? See kõik selgub alles raamatu lõpuks.

Kogu lugu on kirja pandud huvitavalt ja kaasakiskuvalt. Väga ehedalt saame lugeda lapsevanemate igapäevaelust ja omavahelistest suhetest nii elukaaslaste kui sõpradega. Oli põnevust, oli huumorit, oli lihtsalt mõtlemapanevaid momente. Lõpplahendust ei osanud vähemalt mina küll mitte kuidagi ära arvata, ehkki kahtlustasin lugemise käigus nii- ja naasuguseid variante.

***

Ilmunud: Hea Lugu, 2018

Tõlkinud: Hels Hinrikson

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

Ketlin Rauk
Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.