Michael Ondaatje „Sõjakuma“

1945. aasta maailmasõja järgses Inglismaal on lapsed Nathaniel ja Rachel jäetud kahe tundmatu mehe valvsa pilgu alla. Nende vanemad läksid väidetavalt aastaks Singapuri ning usaldasid oma lapsed üüriliste hoolde (või eestkostjate hoolde, nagu nende ema neid kutsus). Lastel on kahtlusi uue seltskonna osas: kuigi nende vanemad teadsid neid ning suhtlesid nendega, jätab pidev salatsemine ja koodides rääkimine neist kahtlase mulje. Õde ja vend on juba varasemalt harjunud hüüdnimede kasutamisega pere keskis. Nad annavad meestele nimedeks Koi ja Vesikiil. Ühel päeval avastavad lapsed, et nende vanemate pakitud kohvrid on nende majja ära peidetud – ka kõik väärisesemed. Nad ei saa aru, mis täpselt toimub: ema ja isa ometi pakkisid mitu päeva reisiks vajaminevaid asju nende silme all kohvritesse. Lapsed aimavad, et nende „eestkostjate“ näol on tegu hoopis kurjategijatega.

Aastaid hiljem paneb Nathaniel lapsena märkamata jäänud episoodid kokku ning leiab lünkasid isa ja ema käitumises ja vestlustes. Ema oskas mitmeid keeli ning oli sportlikum kui teised naised. Tundus, et ta teadis Koid juba varasemalt…

Raamat on kaasahaarav ning huvitav, ent mitte väga kergesti või kiiresti loetav. Raamatu noored tegelased kirjeldavad oma arusaamise kohaselt nendega toimuvat, palju on naiivset eitamist ning nooruspõlve seiklusi. Väga palju tuleb teatud detaile ja muljeid välja lugeda ridade vahelt.

***

Ilmunud: Eesti Raamat, 2019

Tõlkinud: Lauri Saaber


Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

Birgit Kirsipuu
Sääse raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.