“Eesti laste- ja noortekirjandus 1991-2012”

Üks äärmiselt asjalik teos, mis on mõeldud eelkõige kirjandustudengitele, kuid mida tasuks lugeda kõigil, kes laste- ja noortekirjandusega kokku puutuvad. Õnneks on võimalus nutiseadme, interneti ja mõne kliki abil seda teost laenutada e-raamatukogust ELLU. See on kahtlemata kõige põhjalikum laste- ja noortekirjanduse teemat koondav raamat, mis taasiseseisvunud eestis ilmunud. Kuigi eesti laste ja noortekirjanduse vanuseks võiks pakkuda ligikaudu 200 aastat, siis selle uurimisega on tegeletud palju lühemat aega. Üks põhjalik teos varasema perioodi kohta on ka  Reet Krusteni monograafia “Eesti lastekirjandus: arenguid 18.sajandi lõpust kuni 1990ndate aastateni” (1995). Eesti lastekirjanduse arengud on olnud tohutud ja kui 90ndatel ilmus väga vähe algupäraseid emakeelseid lasteraamatuid, siis nüüd on omakeelsete raamatute hulk rõõmustavalt mitmekesine, autorite valik lai ning ära ei saa unustada ka toimekaid illustraatoreid, kes raamatutele pildikeele kingivad. Sellest raamatust saab aimu 90ndatel toimunud muutustest, arengutest ning teemade muutusest. Lisaks annab see ka taustteadmised selle perioodi ajaloolistest ja ühiskondlikest muutustest. See on aeg, kui lastekirjandusse on hakatud suhtuma teistmoodi, lähenemine pole enam autorikeskne, vaid keskendub spetsiifilistele teemadele või žanritele või lugeja vanusele.

Raamatus on kümme artiklit tuntud lastekirjanduse uurijatelt, mis annavad ülevaate lastekirjanduse põhiliikidest. Alles on jäänud iga autori omanäoline kirjutamisstiil ja teksti ülesehitus, seega pakub raamat mitmekülgset lugemist. See aitab ka leida raamatuid spetsiifilistel teemadel, näiteks looduskirjandus, koolikirjandus, pisipõnnidele suunatud raamatud, seikluskirjandus, fantaasiakirjandus jne. Artiklisisene liigendus on kronoloogiline, et paremini aimu anda ajalisest kulgemisest.

Kindlasti on see vajalik teos kirjandusteaduse üliõpilastele, aga ka lastega tegelevatele raamatukoguhoidjatele, õpetajatele nii koolis kui lasteaias ning miks mitte lapsevanematele, kes on tegelikult lapse esimesed suunajad raamatumaailmas orienteerumisel. Loodetavasti näeb kunagi ilmavalgust ka kogumiku järg, kus käsitletakse ka kirjanduse edasisi arenguid, sest tegemist on äärmiselt kiiresti muutuva valdkonnaga, millega võib olla muidu raske sammu pidada. On tänuväärne näha, et praegusel ajal ilmub nii palju eestikeelseid laste- ja noorteraamatuid, mille lugusid ja pilte isegi salamahti imetlen.

***

Ilmunud: Eesti Lastekirjanduse Keskus, 2014

Leia raamat e-kataloogist ESTER

Berit Berg
Pelguranna raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga