Liza Marklund „Pärlikasvandus”

Rootsi kirjanik Liza Marklund peaks olema tuttav neile, kes on lugenud tema Annika Bengtzoni krimilugude sarja. Kui möödunud aasta lõpus kuulsin, et veel üks LM raamat on ilmumas, siis lootsin, et see on AB-sarja raamat (Järnbold / The Final Word). Olin lausa pettunud, et selle asemel on mingi pärlijahtijate lugu. Jah, minu soov-mõtlemine ja tegelikult ma kuulsin vist ainult seda, et üks LM raamat on ilmumas…

Pärlid on kaunid. Ja kallid.

Kõik, mis aga pärlite ümber toimub, ei pruugi olla väga tore, paraku.

Pärlipüüdja, tubli sukelduja Kiona elab-töötab oma kogukonnaga (sugulased ja muud) kuskil… sõna otseses mõttes maailma lõpus. Vaikses ookeanis asuval atollil, Mahoniki saarel. Igapäevane rutiin on sukeldumine, et leida austreid ja pärle. Turvalist-igavat rutiini loksutavad mõned sündmused: Kiona õe Moana uppumine (Kiona selles otseselt süüdi ei olnud, aga kõik arvasid, et…) ja üks karile sõitev luksusjaht, pardal vigastatud rootslane – Erik.

Meeste osas oli Mahonikil üsna kitsas. Seetõttu pole ime, et Kiona ja Erik teineteist leidsid. Vestlused olid nii raamatutest kui ka Rootsist. Nelja aasta jooksul sündis neil 2 last. Aga mida Kiona ei küsinud ja millest Erik ka ise ei rääkinud – mis tegelikult juhtus ja miks Erik sellises täbaras seisus saarestikku sattus? Võis oletada, et ta on tegutsenud finantsmaailmas, sest mõne aastaga suutis ta kogu saare vajaliku raamatupidamise sisse seada ja kõiki, keda vaja sel alal nõustada-juhendada.

Kional oli ka varasem suhe või suhte-laadne asi. Tema juhuseksipartner Ngaru ei leppinud tekkinud olukorraga, harpuunirünnakus Eriku vastu sai ta aga ise paraku surmavalt vigastada. Selle kohta ilmus ühes kohalikus ajalehes väike artikkel ja… Nii jõudis saarele üks laev ja Erik saadi kätte ja võeti kaasa.

Kiona tuhnis läbi Eriku kohvri, leidis mitu hunnikut raha (avas pangas arved oma lastele ja pani enamuse rahast ära panka), ühe aadressi ja… otsustas minna maailma ja Erik (või mis iganes ta õige nimi on) üles otsida. Pärlid koos sertifikaatidega pakkis kaasa. Ja… teekond Londonisse algas lennureisist Los Angelesse.

Kui seni oli raamatu tegevus väga leebelt-malbelt rahulik, siis nüüd läks kõik väga äkiliseks ja kiireks, ohtlikuks ja… Igatahes, tubli töö, Liza Marklund!

See raamat erineb vägagi Liza Marklundi teistest,  Annika Bengtzoni sarja raamatutest ja nii on see suurepärane võimalus lugeda midagi teistsugust. Tõenäoliselt sellest raamatust sarja ei tule. Üks terviklik ja lõpetatud lugu. Kahjuks see lõpp ei olnud kõigi jaoks… hea…

Raamatu alguses on „Proloog” ja lõpus „Epiloog”. Need on sellised mõistujutulised-müstilised peatükid. Justkui peaksid midagi sisse juhatama või kokkuvõtlikult lõpetama, aga ikka jääb väga palju segaseks. Ja päris korralikult segaseks. Ehk mõne aja pärast uuesti lugedes tekib taipamine…

***

Ilmunud: Varrak, 2020

Tõlkinud: Kadi-Riin Haasma

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

Ester Liinak
Tallinna Keskraamatukogu vabatahtlik

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga