Michael Haag “Durrellid Korful”

Michael Haag on oskuslikult kokku pannud Durrellide perekonna loo, mis on ühtaegu nii seikluslik, kurb kui ka humoorikas. Raamatu aluseks on võetud päevikud, kirjavahetused ja avaldamata autobiograafilised katked.

Pere lugu algab Indiast, kus nad elasid ja perekonnapea Lawrence Samuel Durrell töötas. Lawrence Samueli surma järel veensid Inglise kogukonna inimesed Louisat selles, et India ei ole üksikule naisele nelja lapse kasvatamiseks sobilik koht. Niisiis jäeti oma maa, mida Durrellid pidasid oma koduks, selja taha ning asuti Inglismaale teele. Inglismaal tuli neil rinda pista mitmete kolimiste, kummitava maja, ema kasvava napsulembusega, närvivapustuse ning inglise kogukonna hukkamõistuga (Larry kasvav boheemlaslikkus ja  laste “kasvatamatus”).

Palju on viiteid Gerald Durrelli raamatule “Minu pere ja muud loomad” ning kuidas tegelikkuses asjalood olid (näiteks kuidas tegelikult sündis Korfule kolimise mõte).

Kogu raamat on lihtsalt fantastiline kompott, kus saab aimu kirjaniku (Larry) ja loodusteadlase (Gerald) kujunemisest, naljakatest pere naaklemistest, huvitavatest kohalikest tuttavatest (bioloog Theodores, taksojuht Spiro, sunnitööline Kostis), seiklustest, selle aja ohtudest (tol ajal surmavad haigused, sõda), ja paljust-paljust muust.

Raamatu lõppedes enamik meist ilmselt vaid ohkab ja möönab, et vot sellist perekonda soovinuks ma isiklikult tunda. 

“Gerry,” lõugas ta, nägu raevust punane. “Kus see poiss on?”


“Rahu, kallis, rahu,” vaigistas teda ema. “Mis viga on?”


Maod!” lõrises Leslie ja laiutas käsi, et nende uskumatut pikkust näidata, haaras aga kohe allalibisevast käterätist kinni. “ Maod, vaat mis viga on. See kuradi poiss on terve selle ropu vanni neid neetud madusid täis toppinud!” tegi Leslie kõik selgeks.


“Ära pane pahaks, kallis, see on õieti minu süü. Ma ütlesin Gerryle, et ta nad sinna paneks,” vabandas ema ja lisas siis külalistele selgituseks: “Need vaesekesed olid saanud päikesepiste.”

Kohustuslik lugemine kindlasti kõigile neile, kes nautisid ETV pealt jooksnud sarja “Durrellid”.

***

Ilmunud: Eesti Raamat, 2018

Tõlkinud: Piret Lemetti

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

Helen Reiser
Kalamaja raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga