Heinz Valk “Oli sul asja ka?: ühe kirgliku vanavarakoguja meenutusi poole sajandi pikkuselt kogumistöölt”

Heinz Valk on väga mitmekülgne kultuuritegelane. Ta käis hiljuti Tallinna Keskraamatukogus seenioridele esinemas ja tema jutustamisoskus on muljetavaldav. Nii on ka selles raamatus – 159 lühilugu mõnusalt edasi antud. Raamatus on palju fotosid leitud vanavarast, mis asuvad mitmetes erakogudes ja muuseumides. 

Paljud meist teadsid, et Heinz Valk on kogunud vanavara üle viiekümne aasta? Tema enda arvates on ta avastanud üle 2000 huvitava leiu, millest umbes 200 on sellised, mis kuuluvad kõrgemasse klassi. 

Antud raamat annab väga hea ülevaate tema panusest vanavarakogumisse. Härra käis põhiliselt mööda Hiiumaad ja Läänemaad ja kogus kokku väga palju endale huvipakkuvaid asju- võrgukäbad, riidekirstud, saanitekid, vakad ja veel palju muud.

Heinz Valk annab raamatus ülevaate põnevate asjade otsimise rõõmudest, kurbadest seikadest, pettumustest ning üllatustest, muidugi ka inimsuhetega seotust ning Eestimaa talude saatusest.

“On ju vana ait üks ainulaadne imedemaa, mis võib pakkuda erutavaid elamusi ja võpatama panevaid ootamatusi.”

Heinz ise mainib, et õnneks oli talle antud selline loomuomane voorus, millest esikohal terav ja uudishimulik pilk. Väga erinevaid põnevaid leide on siin raamatus veel palju.  Milliseid Heinzi leide on võimalik näha ERM-is, mis on kalakäpp ja mis küüp? Kõike seda saate siit raamatust lugeda.

Küll oli hariv lugemine ja samas ka lõbus. Kuidas ta asju otsimas käis, kellega ta kokku puutus, mil moel leidmine toimus ja palju toredat veel. Ma soovitan seda raamatut kõigile, kel huvi eesti etnograafia ja Heinz Valgu muheda loovestmisoskuse vastu.

Kindlasti sobib raamat koolis ajalootundide rikastamiseks.

Enne kui minna Hiiumaa Muuseumi, Hanila muuseumi ja ERM-i, soovitan selle raamatu läbi lugeda. See annab palju juurde, et kujutada ette etnograafilist tööd ja protsesse vanavara saamisest muuseumi eksponaadiks.

Soovitan lugeda ka tema teist raamatut “Poisid! Viige mind siiski jaoskonda!: tõsielulisi lisandusi eesti kultuuriloole”, kus on lood eelmise sajandi eesti kultuuritegelastest, kellega härra Valk on kokku puutunud. Mõlemal loetud raamatul on minu arvates ajaloo seisukohast väga oluline väärtus.

***

Ilmunud: Tammerraamat, 2020

Vaata leidumust e-katalogist ESTER

Leelo Ainsoo
Sotsiaalse kaasatuse peaspetsialist

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga