Guillaume Musso “Tütarlaps ja öö”

Raamatu lehekülgedel rullub lahti üks kaasakiskuv krimilugu.

1992. aasta külmal talveööl põgeneb ühe kooli andekas tütarlaps koos oma filosoofiaõpetajast armukesega. Teda ei nähta enam kunagi. Tütarlapse jaoks on armastus kõik või mitte midagi.

Raamatu peategelast ja tema sõpru ühendab 25 aasta tagune koletu lugu. Nad tulevad kooli kokkutulekule olles teadlikud, et tõde tuleb päevavalgele. Saame teada, millist saladust on varjanud võimla seinad ja kui kaugele lähevad inimesed oma peresid ja sõpru kaitstes.

Lugu sellest, mis jääb aastate 1992 ja 2017 vahele – mis juhtus, kes ja kuidas on pärast toimunut elanud, mis juhtub nüüd ja kuidas jooksevad kõik otsad kokku.

Raamat on põnevalt üles ehitatud ja edasi antud, piisavalt on verdtarretavaid saladusi, pöördeid ja pinget.

Lisaks heale krimiloole leiab siit ka palju häid tsitaate erinevatelt filosoofidelt ja kirjanikelt. Peategelane Thomas on kirjanik ja need tsitaadid, mida on siin raamatus palju, on nii sobivalt valitud.
Mõned näited: “Meil kõigil on 3 elu: avalik, privaatne ja salajane” (Garcia Marqueze) või “Terve eksistents on lakkamatu võitlus. Elu on kestev võit” (Roger Martin du Gard), “Mitte selleks ei kirjutata, et kirjanikuks saada, vaid selleks et kogeda armastust, mida pole võimalik kirjeldada mitte üheski teises armastuse vormis” või “…romaanikirjaniku ülesanne on luua fiktsioon, mis trotsiks reaalsust” (Christian Bobin).


Mulle meeldisid ka erinevad kirjeldused olustikest, inimestest ja nende välimusest. Need olid kuidagi lihtsad ning ilusad ja võimaldasid kergelt ettekujutlusi luua.

Mulle meeldis ja soovitan selle tänapäeva Prantsusmaa kõige loetuma kirjaniku järjekordset romaani. Kusjuures see romaan kirjeldab seda kohta Antibes´is, kust kirjanik ise pärit on ja kus ta leidis juba õpingute ajal tee kirjutamise juurde.

***

Ilmunud Varrak, 2020
Tõlkinud: Ulla Kihva

Guilaume Musso raamatutest on eesti keeles veel ilmunud:
Central park” (Ersen, 2016)
Ingli kutse” (Eesti Raamat, 2012)
Mis saab pärast” (Ersen, 2018)
Tulen ikka su juurde” (Eesti Raamat, 2009)

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER
Loe e-raamatukogust ELLU

Leelo Ainsoo
Sotsiaalse kaasatuse peaspetsialist

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga